Tuleeko viikonvaihteeksi vieraita? Mietitkö, mitä tarjoat?

 

Ehdotamme libanonilaista ruokaa. Ja kun vieraat ovat hyvällä mielellä hyvän ruoan jälkeen, voit Sinä ehdottaa, että annettaisiin yhteinen lahjoitus sinne, missä on puutetta peruselintarvikkeistakin.

 

Tabbouleh on suosikkisalaattini. Lihakoftia grillataan piknikillä isommallekin porukalle.

 

Tabbouleh

Annoksia 6-8

Tarvitset:

 

2 ½ dl karkeaa vehnää tai 250 g kuskussuurimoita

5 dl vettä

1 ¾ dl silputtua sileälehtistä persiljaa

1 ¾ dl tuoretta minttua

4 hienoksi silputtua vihersipulia

2 pieniksi paloiteltua keskikokoista tomaattia

2 rkl sitruunamehua

1 rkl oliiviöljyä

1 tl jauhettua pippuria

 

Teet näin:

 

1. Liuota karkeaa vehnää vedessä kymmenen minuuttia. Kaada vesi pois ja painele vehnään kertynyt neste pois lusikalla siivilän läpi .

 

2. Silppua terävällä veitsellä sileälehtinen persilja ja minttu.

 

3. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja purista 2 ruokalusikallista sitruunamehua

 

4. Laita vehnä, persilja, minttu, vihersipulit, tomaatit, sitruunamehu, öljy ja pippuri samaan kulhoon ja sekoita keskenään.

 

5. Tarjoile pääruoan kanssa tai alkuruokana pienten rapeiden salaatinlehtien kera, joilla voit ottaa tabboulehia.

 

148008.jpg

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Tabbouleh valmistuu BAS:n henkilökunnan vappupiknikille 2004. Kuva: Kirsti Palonen

 

Lihakoftat

Annoksia 6

Tarvitset:

½ dl bulguria tai 50 g kuskusia

2 ½ dl vettä

750 g naudanjauhelihaa (voit kokeilla myös lampaanlihalla)

1 pieni hienoksi silputtu sipuli

1 murskattu valkosipulinkynsi

1 tl kuminajauhetta

½ tl kanelijauhetta

½ dl pinjansiemeniä hienoksi hakattuna

1 kevyesti vatkattu kananmuna

6 pitaleipää tarjoiluun

tabboulehia tarjoiluun

 

Teet näin:

 

1. Liota vehnää vedessä 30 minuuttia. Siivilöi vesi pois. Purista kädellä ylimääräinen neste pois. Sekoita muiden ainesten joukkoon kulhossa. Jaa taikina 12:een yhtä suureen osaan.

 

2. Pyöritä jokainen pala makkaran muotoiseksi pötköksi. Pujota metallivarras pituussuunnassa jokaisen pötkön sisään.

 

3. Aseta vartaat kylmälle, kevyesti öljytylle grillipannulle. Paista keskilämmössä 8 minuuttia ja kääntele vartaita säännöllisesti, kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskeita ja kypsiä.

 

4. Tarjoile pitaleivän päällä tabboulehin kera.

 

Tabboulehin ja koftien resepti on otettu Anne Wilsonin kirjasta Herkkuja Libanonissa. Könemann, 2000

 

148007.jpg

BAS:n Shatillan hammasklinikan hammaslääkäri Dr Ahmad grillaa lampaanlihakoftia BAS:n vappupiknikillä 2004. Kuva: Kirsti Palonen

 

Leipomo Sirkun Sokerit on ystävällisesti antanut käyttöömme reseptin leivoksiin, joita voit tarjoilla jälkiruokakahvin kanssa. Sirkun Sokerithan on lahjoittanut hariisi-leivosten myynnistä kertyneet varat Mielen rauhaa –keräykseen.

 

Leipomon ensimmäisen  koe-erän myynti 7.-8.8. tuotti yhteensä 29,15 euroa. Se on reilu kolmannes BAS:n sotapakolaisperheelle selviytymisen perustarpeisiin antamasta avustuksesta 100 USD (n. 80 euroa)/perhe.

 

Hariisi

 

Tarvitset:

 

200 g sulatettua margariinia

1 ½ dl sokeria

2 munaa

1 dl vettä

4 dl mannasuurimoita

1 tl leivinjauhetta

½ tl ruokasoodaa

kuorittuja manteleita

 

Siirappi valmiin kakun päälle:

4 dl sokeria

3 ½ dl vettä

yhden pienen sitruunan mehu

 

Teet näin:

 

Vaahdota margariini ja sokeri, sekoita joukkoon kananmunat. Sekoita vesi varovasti seokseen. Sekoita keskenään mannasuurimot, leivinjauhe ja ruokasooda ja kaada margariiniseoksen joukkoon. Sekoita kunnes taikina on tasainen. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele noin 20 x 30 cm:n uunivuoka ja kaada taikina siihen. Levitä taikina tasaisesti ja vedä taikinapyörällä viivat vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan ja päinvastoin saadaksesi timantin muotoiset kuviot. Aseta jokaisen timanttikuvion keskelle manteli. Paista 175-asteisen uunin keskiosassa noin 35-40 minuuttia tai kunnes kakku on kiinteä ja kauniin vaalean ruskea. Valmista siirappi ja levitä sitä lusikalla kuuman kakun päälle. Jäähdytä kakku ja tarjoile.

 

Resepti on Krista Igbarrian suomentamana AKYS -tiedotteessa toukokuu/2005. Alkuperäisen reseptin ja muunnoksia voi löytää mm. keittokirjasta Sahtein, Middle East Cookbook, 1976, Arab Woman Union, Detroit, Michigan.

 

Kun napsautat blogin arkistosta elokuun ja kelaat esiin otsikon "Leipomo Sirkun Sokerit tukee keräystoimintaamme" (päivämääränä 7.8.), löydät kuvan siitä, millaisilta Sirkun Sokerien leivonnaiset näyttävät.

 

Hyvää viikonvaihdetta ja hyvää ruokahalua

 

Kirsti Palonen