Viime yönä Libanonin suurinta pakolaisleiriä Ein el-Helwehiä on tulitettu israelilaiselta tykkiveneeltä. Kaksi palestiinalaista kuoli ja kahdeksan haavoittui, viisi heistä lapsia. Israelilaiset lentokoneet ovat kierrelleet yöllä Etelä-Libanonin yläpuolella.

Muistan, miten häiritsevältä tuollainen israelilaiskoneitten kaartelu tuntui, kun vierailin Bourj el-Shemalin pakolaisleirillä Etelä-Libanonissa vuonna 1996. Kysyin BAS:n sosiaalityöntekijöiltä, pelkäävätkö lapset, kun koneet ilmestyvät taivaalle. He totesivat, että ei silloin, kun koneet ovat niin ylhäällä. Jos ne lentävät matalalla, lapsia alkaa pelottaa.

Nyt uutisissa on todettu, että viime yön hyökkäys oli ensimmäinen pakolaileiriin kohdistettu. Kuitenkin jo 24.7. Usa Today kertoi kuvien kera, että tykistötuli oli osunut Rashidiehin pakolaileiriin, joka sijaitsee silmänkantaman päässä Israelin rajasta. Selkeällä ilmalla BAS:n työntekijät ja heidän avustamansa perheet voivat katsella toimintakeskuksen katolta Palestiinaan.

USA Todayn mukaan Rashidiehin leiriin osui tuolloin kuusi ammusta. Kuusi ihmistä haavoittui, heidän joukossaan neljän kuukauden ikäinen vauva.

145811.jpg
Poika itkee Rashidiessa sen jälkeen, kun hänen kotinsa oli saanut osuman. Kuva: Hassan Ammar

145827.jpg
Toinen poika katselee tykinammusten aiheuttamia vaurioita kodissaan Rashidiehin pakolaisleirillä. Kuva: Hassan Ammar

Ein el-Helwehissä sijaitsee yksi BAS:n kymmenestä toimintakeskuksesta. Siellä työskentelee johtavana sosiaalityöntekijänä PSV:n toinen kummityöntekijä Bahaa Tayyar. Bahaalta emme ole saanut henkilökohtaista viestiä sotimisen alettua, mutta jo ensimmäisinä päivinä norjalaiset yhteistyökumppanimme kuvailivat avustustilannetta Ein el-Helwehissä vaikeaksi.

145784.jpg
Bahaa Tayyar ja Sirkku Kivistö juhlistamassa BAS:n kolmikymmenvuotista toimintaa Beirutissa huhtikuussa 2006

Nyt ulkomaiset avustusjärjestötkin ovat usein todenneet avustusstyön jopa mahdottomaksi. YK on joutunut luopumaan osasta suunnitelmiensa mukaisia avustuskuljetuksia. BBC:n haastattelema Christiane Berthiaume YK:n ruoka-apuohjelmasta totesi, että järjestö ei ole pystynyt toteuttamaan päivittäisiä kahta avustussaattuetta. "Mutta kaksikaan ei olisi tarpeeksi. Kuusi olisi sopiva määrä."

YK:n avustuskuljetuksia vähennettiin sen jälkeen, kun Israel oli ilmoittanut hävittävänsä jokaisen liikkuvan kulkuneuvon 30 kilometrin alueella Libanonin rajan sisäpuolella. On selvää, että paikallisten avustusjärjestöjen paineet lisääntyvät entisestään ulkomaisten järjestöjen työskentelyn halvaantuessa turvallisuusriskien vuoksi.

Kirsti Palonen