Nyt kun tulitauko on tullut, BAS:issakin nähtävästi voidaan hiukan hengähtää ja tarkastella, mitä kuluneen kuukauden aikana on tehty. Alamme saada raportteja eri muodoissa.

Etelä-Libanonin leirit olivat kaikkein kovimmilla emmekä ole saaneet niistä suoraan viestejä koko aikana. Informaatiota alkaa tulla leireiltä, jotka aivät ole olleet yhtä suuressa vaarassa ja paineessa, yhtenä esimerkkinä Beddawin pakolaisleiri Pohjois-Libanonissa Tripolissa.

BAS:n toimintakeskus on hyvin tuttu, koska olen itsekin majaillut siellä Metsämörriohjaajat ry:n ja PSV:n yhteisen Tervetuloa luontoon -hankkeen aikana. Tämän hankkeen tavoitteena on integroida luontopedagoginen toiminta osaksi päiväkotitoimintaa BAS:n kymmenessä toimintakeskuksessa. Eva-Maija Kuosmanen ja Pipsa Standerholm ovat metsämörriohjaajakouluttajina opettaneet BAS:n työntekijöitä ensinnäkin löytämään luonnon sieltä, missä sitä ei ensi silmäyksellä ajattele löytyvänkään: niukasta, kuivasta, hoitamattomasta ja roskatusta leiriympäristöstä. Ja pidemmän tähtäimen tavoitteena on opettaa lapsia tähän samaan sekä rakastamaan luontoa ja pitämään siitä huolta.

Beddawissa tulleissa raporttikuvissa BAS-laiset osallistuvat ensiapukoulutukseen meille niin tutuilla paikoilla. Toisissa kuvissa BAS:n työntekijät leikittävät etelämpää tulleita pakolaislapsia BAS:n toimintakeskuksessa samaisella pihalla, jossa monet metsämörrileikit on opetettu.

On jälkikäteenkin lohduttavaa nähdä, miten tutut ihmiset eivät ole avuttomina vain odottaneet, milloin pommit alkavat putoilla Beddawissakin, vaan ovat aktiivisesti rakentaneet leirin katastrofivalmiutta. Ihmiset, jotka ovat valmistautuneet ottamaan ongelmat vastaan ja omaksuneet tässä itselleen aktiivisen tilannetta helpottavan roolin, selviävät yleensä psykologisesti passiivisia ihmisiä paremmin, jos katastrofi todella kohtaa.

Katastrofivalmiuden parantamiseen on kuulunut ensiapukoulutus.

153959.jpg

153960.jpg

153961.jpg

153962.jpg

Katastrofivalmiutta parannettiin myös siivoamalla ja varustamalla pommisuojia.

153963.jpg

153967.jpg

153964.jpg

153965.jpg

153966.jpg

Jälleen kerran Beit Atfal Assumoud näyttäytyy sisukkaana selviytyjänä, Kestävyyden lasten kotina.

Kirsti Palonen