Tällä hetkellä valmistautuisin mahdollisesti Johanna Rojolan kanssa yöpuulle tutussa hotelli Mayflowerissa Beirutissa. Tai ehkä vielä hypistelisimme kolmistaan yhdessä Leif Packalenin kanssa pinkkaa seinäsarjakuvia, sarjakuvavihkosia, strippejä ja pikkuruisia sarjakuvahaitareita, jotka olisimme kuljettaneet Bar Eliasista Bekaan laaksosta täyteenahdetussa bussissa. Se olisi tuonut kotileireilleen PSV:n ja Maailmansarjakuvat ry:n yhteisen sarjakuva-workshopin kurssilaiset, runsaat 15 nuorta palestiinalaista. Tulkkimme ja kuvaajamme Ghadi Boustani viettäisi todennäköisesti iltaa perheensä tai ystäviensä luona.

 

Meillä olisi takanamme viisi vuorokautta, joiden aikana nuoret olisivat opetelleet sarjakuvan käyttöä kampanjatyössä. Tarkoituksena oli, että se kehittää heissä taitoja tukea BAS:n psykososiaalista työtä Libanonin palestiinalaisleireillä. Muistelisimme huvittuneina ja haikeina kaikkea hassua, mitä kurssilaisemme olisivat keksineet noiden päivien ja joskus öittenkin aikana. Aktiviteettia olisi riittänyt yli tiiviin workshop-ohjelmankin.

 

Mitähän olisivat olleet nuorten käsittelemät aiheet tänä vuonna – siis jos pommitukset eivät olisi alkaneet ennen kuin ehdimme käyttää lentolippujamme Helsinki – Praha – Beirut (Leif ja minä) ja Pariisi – Istanbul – Beirut (Johanna)? Viime vuonna aiheita olivat tupakanpolton lopettaminen ja ehkäiseminen, koulun keskeyttämisen, tyttöjen jahtaamisen, liian varhaisten avioliittojen ja ympäristön roskaamisen ehkäiseminen sekä palestiinalaisten oikeus palata Palestiinaan.

 

Mahdollisesti keskustelisimme vielä huomisen huipentumasta. Olisimme ehkä menossa Bourj el-Barajnehin tai Mar Eliasin leireille liisteröimään esille kurssilaistemme tekemiä seinäsarjakuvia. Ehkä emme Shatillaan, koska siellä teimme tämän loppuharjoituksen viime vuonna. http://www.worldcomics.fi/woex_workshops_lebanon.shtml

Piirroksia Johannan luonnoskirjasta: http://www.narttu.net/sivut/sivu6.htm

 

Hankkeemme nimi on "Sarjakuva ehkäisevän mielenterveystyön kampanjavälineenä BAS:n toimintakeskuksissa Libanonissa". "Ruohonjuurisarjakuva" on hankkeen keskeinen käsite. Maailmansarjakuvat ry:n kotisivuilla sitä luonnehditaan näin: "Ruohonjuurisarjakuva on kansalaisjärjestöaktiivien itse tekemiä sarjakuvia, joita levitetään paikallisesti, usein valokopioina tai silkkipainoarkkeina. Sarjakuvissa kerrotaan paikallisista asioista, jotka ovat aktivisteille tärkeitä. Sarjakuvien voima on juuri siinä, että ne ovat paikallisia."

 

Viettäisimme vielä sunnuntainkin Beirutissa. Kävisimme ehkä kauniilla American University of Beirutin kampuksella, jonka kissoja ja puita Johanna ja Leif piirsivät viime kesänä.

 

142011.jpg

 

Tai ehkä kävisimme Beirutin ainoalla vapaalla uimarannalla, jossa vähävaraisemmat ihmiset viettäisivät rentouttavaa sosiaalista viikonvaihdetta uiden, jutellen, ottaen aurinkoa…

 

142007.jpg

 

Sen sijaan olemme viettäneet viikon miettien, mitä meille rakkaiksi tulleille nuorillemme kuuluu. Missä he ovat tällä hetkellä? Saammeko vielä tänä vuonna mahdollisuuden toteuttaa valmiiksi suunnitellun workshopimme?

 

Millaisia aiheita käsiteltäisiin tuossa seuraavassa workshopissa? Tuntuuko tupakanpolton lopettaminen enää tärkeältä, kun jo nyt on yli 900 ihmisistä kuollut pommituksissa? Entä ympäristön roskaaminen, kun niin Beirutin vapaa uimaranta kuin kilometrikaupalla rannikkoa ovat öljyn saastuttamia?

 

Oletan, että aiheet ovat radikaalisti toisenlaisia kuin viime vuonna. Kurssilaisemme ovat muuttuneet. Miten, sen tulemme näkemään, kun jonain päivänä taas pääsemme laskeutumaan Beirutin lentokentälle tai ajamme Libanonin puolelle Syyriasta. Sarjakuva-workshopin merkitys on myös ensi kerralla toinen. Nuorten kurssilaistemme ja heidän läheistensä kokemukset sotapäivien ajalta heijastuvat varmuudella uusien sarjakuvien sisällöissä. Niitten kuvittaminen ja sanoittaminen on terapeuttisesti tärkeää niin meidän kurssilaisillemme kuin heidän lähiympäristönsä ihmisille, joilla on omat vastaavat traumaattiset kokemuksensa. Sarjakuvien työstämisellä on terapeuttista merkitystä.

 

142012.jpg

 

 

Nyt olemme pitäneet aisoissa huoltamme ystävistä ja meille merkitykselliseksi muodostuneesta maasta käyttämällä osaamistamme ja energiaamme kerätäksemme varoja BAS:n ja muiden kansalaisjärjestöjen toteuttamaa avustustyötä varten.

 

Keräystulos ajalta 24.7.-3.8. on 5041,60 euroa. Pyrimme saamaan rahat mahdollisimman nopeasti Libanoniin tarkoitukseensa käytettäviksi. BAS:n toiminnanjohtajalta Kassem Ainalta saatiin 4.8.2006 tieto, että kaksi lähetettyä erää ovat saapuneet perille.

Kirsti Palonen