Mielen rauhaa -porukka voi rauhoittua vajaaksi vuorokaudeksi kolmen toimintatäyteisen päivän jälkeen. Psykologia 2006 -kongressissa esiteltiin Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n toimintaa 23.-25.8. Mielen rauhaa -keräys oli näkyvimmin esillä, koska keräsimme rahaa lippaisiin ja huutokauppaamalla meille lahjoitettuja taideteoksia.

Tuotto oli kongressin ajalta kaikkiaan 1.463, 40 euroa. Aiemmin esillä olleitten teoslahjoittajien lisäksi useat henkilöt antoivat panoksensa tämän tuloksen saavuttamiseksi.

Suuri kiitos kuuluu tietenkin niille ystäville ja tukijoille, jotka lahjoittivat luovan työnsä tuloksia Libanonin sodasta kärsineitten auttamiseksi. Hämmästyttävää tilannetajua ja toimintanopeutta osoitti kollega Anja Laurila, joka lahjoitti kongressin aikana taidehuutokauppaamme teoksensa Rauha, sekatekniikka, 2006. Rauha lähti Tampereelta Helsinkiin.

165537.jpg

Anja Laurila lahjoitti Mielen rauhaa -keräykseen teoksensa Rauha. Kuva: Sirkku Kivistö

Huutokaupan valmisteluun osallistuivat vanhemman polven aktiivit Monika ja Raimo Riihelä, Sirkku Kivistö, Eila Kallio ja Kirsti Palonen.

Eila Kallio ja Sisko Hukkanen toimivat roudareina ja kuljettivat teoksia ja muuta tavaraa Helsingistä Tampereelle ja takaisin. Oli todella helpottavaa, kun logistiikka toimi.

165546.jpg

Sirkku Kivistö (vas.) ja Eila Kallio toteavat, että kaikki on valmiina PSV:n esittelyä varten. Taustalla helsinkiläisen kollegan työhuoneeseen myyty balilaisen taiteilijan  teos Paratiisin linnut. Kuva: Kirsti Palonen

Esittelypöydän järjestelyissä auttoivat Aino Yliranta ja Sanna Pikku-Pyhältö. PSV:n valokuvanäyttelyn kokoamisesta esittelypöydän yhteyteen vastasivat PSV-Stadin Silja Salmi, Anna Salmi, Kaisa Kanerva ja Ferdinand Garoff. Eläkeikää lähestyville on ollut suuri ilo, että nuoret ja reippaat kollegat ovat innostuneet solidaarisuustoiminnasta.

165555.jpg

Ferdinand Garoff esittelee PSV-Stadin kokoamaa valokuvanäyttelyä. Kuva: Kirsti Palonen

Yksi reippaista oli Risto Valjakka, joka jaksoi suorittaa lipaskeräystä kongressin illanvietossa torstain ja perjantain välisenä yönä lähes kolmeen aamulla. Kirsti Palonen hoiti lipaskeräystä päiväsaikaan. Greta Turunen oli ystävällisesti huoltanut lippaat keräyskuntoon.

165557.jpg

Sirkku Kivistö vastaanottaa lipaskeräyksen yövuorolaisen Risto Valjakan työn tuloksia. Kuva: Kirsti Palonen

PSV:n toimintaa, Mielen rauhaa -keräystä sekä PSV-Stadin kokoamaa näyttelyä esittelivät pöydän takana Sirkku Kivistö, Ferdinand Garoff, Kaisa Kanerva ja Kirsti Palonen.

165558.jpg

Kaisa Kanerva (vas.) ja Sirkku Kivistö (oik.) esittelevät Satusilta-toimintaa. Kuva: Kirsti Palonen

On mahdotonta kiittää niitä satoja kollegoita, jotka osallistuivat lahjoituksellaan lipaskeräykseen ja ostivat teoksia huutokaupasta. Ilman teitä olisimme tulleet takaisin Helsinkiin tyhjin lippain ja avaamatta huutokaupparahapussia.

165559.jpg

Nuorimman koululaisikäisen taiteilijan teos herätti ansaittua ihastelua. Ferdinand Garoff luovuttaa sen uuteen kotiin. Kuva: Kirsti Palonen 

Ghadi Boustanin kuvaama Besharri, Khalil Gibranin synnyinkylä Valkean vuoren juurella Libanonissa, lähti Lappiin. Teoksen ostajaa Outi Jauhiaista ilahdutti erityisesti kuvaan liitetty Gibran-sitaatti: Toivo on puoli elämää, välinpitämättömyys on puoli kuolemaa. 

165560.jpg

Kirsti Palonen (vas.) luovuttaa Besharrin kylää esittävän kuvan Outi Jauhiaiselle. Kuva: Sirkku Kivistö

Kaikesta kouhotuksesta ja kiireestä huolimatta kongressissa oli todella hauskaa. On ilahduttavaa, miten mutkattomasti nuoret kollegat ryhtyvät yhteistyöhön meidän ikääntyneitten kanssa ja kestävät meidän muistamattomuutemme ja meidän menneitten muistelomme. Ja miten virkistävää olikaan tavata ystäviä vuosien takaa.

Ehkä 1.463, 40 euroa olisi voinut hankkia yksinkertaisemmillakin keinoilla ja vähemmällä työllä, mutta emme olisi silloin tavanneet yhtä paljon mukavia ihmisiä emmekä käyneet yhtä paljon mielenkiintoisia keskusteluja emmekä nauraneet niin paljon.

Suomalainen sananlasku sanoo: Hullu paljon työtä tekee, viisas pääseen vähemmällä.

165592.jpg

Sirkku Kivistö ihmettelee, missä ne kuusi muuta ovat. Kuva: Kirsti Palonen

165602.jpg

Hullu mies (ja kait nainenkin) Huittisista syö enemmän kuin tienaa. Kuva: Sirkku Kivistö

Ainakin me vanhat höperöt, Sirkku ja minä, aiomme jaksaa keräyspuuhaa vielä tänään, juuri alkaneena lauantaina 26.8. klo 12-14 Tallinnanaukiolla Helsingin Itäkeskuksessa. Suomen Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistys pystyttää sinne solidaarisuusteltan. Toimintaan Tallinnanaukiolla osallistuu Pysäyttäkää sota -verkosto. Psykologien Sosiaalinen Vastuu on yhdessä Pysäyttäkää sota -verkoston kanssa koonnut solidaarisuustelttaan valokuvanäyttelyn Ghadi Boustanin tarkoitukseen lahjoittamista kuvista. Löytyisikö viisi muuta hupsua mukaan jakamaan Mielen rauhaa -keräyksen lennäkkejä ja keräämään rahaa lippaisiin?

Kirsti Palonen