Luin tämän päivän Helsingin Sanomista, että "molemmat osapuolet julistautuivat voittajaksi". Jos on voittajia, lienee myös häviäjiä. Keitä he ovat?

 

Ulkomaalaiset olivat suurimmaksi osaksi onnekkaita. Heidät evakuoitiin suhteellisen nopeasti. Vaikka psykologisen hinnan hekin maksoivat ja monien ulkomaille Libanonista muuttaneitten perheet kärsivät suuria menetyksiä.

 

152746.jpg

Kuva Ghadi Boustani

 

152748.jpg

Kuva Ghadi Boustani

 

Häviäjien puolelle jäivät tämän Beirutin Dahiehin kaupunginosan asukkaat, jotka menettivät kotinsa, samoin kuin niin monet muut:

 

152423.jpg

Kuva: Ghadi Boustani

 

Eikä voittajiin kuulu tämä kodistaan pakenemaan joutunut perhe, joka ei vielä tiennyt, miten suuret tappiot he  tässä sodassa kärsivät; lukemattomien muitten perheitten lailla he tietävät sen kaikkineen tänään tai lähipäivinä:

 

152750.jpg

Maansisäisiä pakolaisia majoittuneina puistoon Beirutissa. Kuva: Ghadi Boustani

 

Häviäjiä olivat myös ne lukuisat köyhät srilankalaiset, filippiiniläiset ja muista maista tulleet vierastyöläiset, joista monet jäivät oman onnensa nojaan, kun varakkaat isäntäperheet poistuivat nopeasti maasta.

BAS:n sosiaalityöntekijä Elham Shahrour taisi kokea tulitauon melkein voitoksi. Hän viestitti tänään: "Eilen pääsin menemään kotiini, ja se oli kunnossa. Luojan kiitos, sille ei ollut tapahtunut mitään."

Voitokkaissa ja toiveikkaissa tunnelmissa oli myös CeasefireCampaign.org

–tiimi, Ricken, Alicia ym tämänpäiväisessä viestissään. Viime viikolla luovutettiin vetoomuksen ensimmäiset 200.000 nimeä YK:n turvallisuusneuvostolle, YK:n pääsihteerille sekä Yhdysvaltain ja muitten maitten hallituksille. Tulitaukoa tiimi luonnehti todelliseksi edistysaskeleeksi ja voitoksi kaikille ihmisille jotka vaativat rauhaa kaikkialla maailmassa.

 

Tiimi lausuu suuret kiitokset ja onnittelut kaikille, jotka allekirjoittivat vetoomuksen ja lähettivät sanaa siitä eteenpäin. Blogi ottaa omasta puolestaan vastaan kiitokset ja välittää ne edelleen kaikille niille, jotka blogista tai muuta kautta löysivät vetoomuksen ja toimivat siinä toivotulla tavalla.

 

Toiveikkuudesta huolimatta CeasefireCampaign.org –tiimi toteaa, että työ jatkuu: "Libanonin tulitauko on herkästi haavoittuva ja voi katketa milloin tahansa. Laajempi Lähi-idän konflikti raivoaa edelleen". YK:n päätöslauselma ei ota huomioon laajempaa Israelin ja Palestiinan välistä konfliktia. Viimeisen kuukauden aikana tämän konfliktin alueella on ollut yli 200 hyökkäystä ja satoja viattomia siviilejä on kuollut.

 

PSV:n Mielen rauhaa –keräyksen tiimi, Sirkku Kivistö, Monika Riihelä ja Kirsti Palonen, haluaa myös kiittää kaikkia, jotka ovat monin tavoin olleet mukana toiminnassamme viimeisen kuukauden aikana uhraamalla aikaansa, käyttämällä erityistaitojaan ja lahjoittamalla rahaa keräykseen.

 

On mahdotonta mainita nimeltä kaikkia, jotka ovat oleellisesti auttaneet keräyskampanjassa. Mutta erityiskiitoksen ansaitsevat

 

- Lidia Kivinen, Leif Packalen ja Johanna Rojola, jotka ovat antaneet kampanjallemme näkyvän ja tyylikkään  visuaalisen ilmeen

 

- Minna Hormaluoma, Ilona Junka, Liisa Karlsson, Josanna Kurkinen, Tuija Lehtinen ja Riikka Lindström, jotka ovat kanssamme osallistuneet mielenosoituksiin ja samalla keränneet rahaa ja jakaneet keräyslennäkkejä, sekä lukuisat eri henkilöt, useimmat tuntemattomia, jotka ovat kantaneet mielenosoituksissa plakaattejamme, heistä erityisesti Hiba, Hind ja Nidaa Abu El Hawa

 

- Ari Ellert, joka on auttanut kuvagallerian tekemisessä

 

- Sampsa Peltonen, joka käänsi lennäkkitekstin arabian kielelle

 

-Paula Kivistö, joka on antanut käyttöömme valokuvia sekä Erkki Kivistön tavoin auttanut lukuisissa erilaisissa käytännön asioissa

 

- Ghadi Boustani ja Juha-Pekka Väisänen, jotka ovat antaneet käyttöömme valokuvia

 

- Pipe Packalen, joka on antanut meille hyviä ideoita ja neuvoja sekä tarkistanut Leifin kanssa kankeita käännöksiämme

 

- Jari Lipsanen, joka on päivittänyt PSV:n nettisivuille www.psykologiensosiaalinenvastuu.fi infoa keräyksestä

 

CeasefireCampaign.org -tiimin lailla toteamme, että tämä on vasta alkua. Libanonissa miljoona maansisäistä pakolaista on palannut tai lähdössä koteihinsa. Joillakin koteja ei enää ole, toisilla ne ovat pahasti vahingoittuneet. Monilta ovat toimeentulomahdollisuudet tuhoutuneet. Tuhannet surevat kuolleita läheisiä. Sen lisäksi monet yrittävät kuntoutua fyysisistä vammoistaan. Psyykkiset traumat eivät ole vielä parantuneet ja ne haittaavat pitkään ihmisten arkea ja elämän uudelleenrakentamista.

 

BAS on omalta osaltaan mukana palauttamassa normaalielämän edellytyksiä, niin konkreettisia kuin psyykkisiäkin. Keräyksemme jatkuu edelleen.

 

Tulitauon myötä peruste maanantaisten mielenosoitusten jatkumiseen on poistunut. Jos tulitauko ei pidä jatkossa, aloitetaan mielenosoitukset uudelleen ja tästä ilmoitetaan mm. Pysyttäkää sota –verkoston nettisivuilla http://www.pysayttakaasota.net

 

152753.jpg

Mielenosoituskulkue 14.8. Aleksilla. Kuva: Kirsti Palonen

 

Keräystavoitteeseemme pääsemiseksi pyritään löytämään uusia toimintamuotoja. Apuvoimat uusine ideoineen ja uusine voimavaroineen ovat sydämellisesti tervetulleita. Pyydämme ilmoittautumaan yhteyshenkilöille:

 

Puheenjohtaja Sirkku Kivistö, puh. 0400-457493

sähköp. puheenjohtaja (at) psykologiensosiaalinenvastuu.fi

 

Varapuheenjohtaja Kirsti Palonen, puh. 040-5819255

sähköp. kirsti.palonen (at) welho.com tai kpalonen (at) saunalahti.fi

 

Suurkiitos kaikille tähänastisille lahjoittajille. Kelaamalla blogimerkintöjä alaspäin löydätte kuvia siitä, mihin lahjoitustanne on Libanonissa käytetty.

Kirsti Palonen