Ruohonjuurisarjakuva-workshopit alkavat olla niin suosittuja maailmalla, että viime kesältä siirtynyt Libanonin työpaja ei sovi enää tänä vuonna Leif Packalenin ohjelmaan. Niinpä maltamme mielemme ensi vuoden alkuun asti.

Sen sijaan meillä on kerrottavana iloinen vierailuyllätys. Tai ei oikeastaan yllätys, koska vierailua on suunniteltu viime vuodesta lähtien. Yllätys on siinä, että kahdeksan BAS:in työntekijän vierailu Suomeen onnistuu sodasta huolimatta suunnitellusti 21.-28.10.

Palestiinalaisten vieraittemme delegaatiota johtaa The National Institution of Social Care and Vocational Training - Beit Atfal Assumoud (BAS) -järjestön toiminnanjohtaja Kassem Aina. Hän on vierailun aikana järjestettävän kaksipäiväisen Rauhan tekoja -seminaarin pääesiintyjä. Toinen seminaarin päävieraista on PSV:n pitkäaikainen kummityöntekijä BAS:in Shatillan toimintakeskuksen vastaava sosiaalityöntekijä Jamilé Shehadé, useammankin suomalaisen tuttu. Seminaarin tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan mahdollisimman pian.

Muut vieraat ovat Rabea Diab, Mona Kabouli, Hanan Merhi, Hala El-Sayed, Mahmoud Zeidan ja Huwaida El-Ali. He ovat BAS:in lastentarhanopettajia ja sosiaalityöntekijöitä Libanonin eri leireiltä. Kaikille on yhteistä, että he ovat jo olleet mukana soveltamassa Metsämörri-ohjelman mukaista luontopedagogista toimintaa BAS:in päivakodeissa ja vapaa-ajan toiminnassa. Metsämörriohjaajat ry on yhteistyössä PSV:n kanssa järjestänyt Beddawissa, Pohjois-Libanonissa koulutusta tähän kahtena vuotena. Nyt nämä viisi naista ja yksi mies tulevat Suomeen kouluttajakoulutukseen, jonka opettajina ovat metsämörrikouluttajat Eva-Maija Kuosmanen ja Pipsa Standerholm.

Koulutuksen ohessa "metsämörrit" osallistuvat mahdollisimman paljon myös muuhun ohjelmaan, joka muodostuu seminaarin ja muitten tilaisuuksien lisäksi lukuisista tapaamisista. Vierailla on myös mahdollisuus virkistää sadutustietojaan ja -taitojaan tapaamalla sadutusmenetelmän kehittäjää Monika Riihelää.

Luonnon suojeleminen ja roskaamisen ehkäisy ovat esillä mörritoiminnassa. Viime kesän sarjakuva-workshopin osallistujatkin käsittelivät näitä aiheita, esim. Abed Al-Karim Abou Rajab Nahr El-Baredin pakolaisleiriltä, Pohjois-Libanonista seinäsarjakuvassaan

Ympäristön sotkeminen on muita loukkaavaa.

187196.jpg

187189.jpg

Toistuu päivittäin

187190.jpg

Nainen: Voi ei, mitä teinkään. Mies: Voi mun päätäni.

187191.jpg

Nainen: Anteeksi, se oli vahinko. Mies: Mikä sinua oikein vaivaa, oletko sokea?

187193.jpg

Nainen: Voi vitsi että on rasittavaa.

Tupakanpolton vaarojen, koulunkäynnin keskeyttämisen haitallisuuden, liian aikaisten avioliittojen ja tyttöjen jahtaamisen lisäksi viime kesän kurssilaiset halusivat myös käsitellä sarjakuvissaan palestiinalaisten oikeutta palata Palestiinaan YK:n päätöslauselman mukaisesti.

187195.jpg

Olemme julkaisseet useita lasten tänä kesänä tekemiä piirustuksia siitä, miten he kokivat pommitukset. Jos kelaatte hiukan alaspäin, voitte löytää paljon samankaltaisuutta. Ja niinhän historiakin on toistanut aina samoja kauheuksia.

Tarvitaan rauhan tekoja. Toivomme, että mahdollisimman moni tapaisi vieraitamme lokakuussa. Samoin toivomme, että voisimme vierailun aikana lahjoittaa tänä vuonna 30 vuotta toimineelle BAS:ille mahdollisimman ison "jälleenrakennusavustuksen". Heidän toimintansa on osoittanut, että he ovat sen arvoisia. Tätä lahjarahaa otamme vastaan tilille Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu Sampo 800019-703530, viitenumero 1588, keräyslupa OKU1378A.

Kirsti Palonen