Liliane Younesin tapaamiset suomalaisissa, libanonilais-suomalaisissa ja palestiinalais-suomalaisissa kodeissa jatkuivat lauantai-iltana ja sunnuntaina. Merkittävin niistä oli lyhyt sunnuntaivierailu Kumpukodin asumisyksikössä Vantaalla.

 

182538.jpg

Liliane Kumpukodin pihalla Vantaalla. Kuva: Kirsti Palonen

 

Ensin tutustuimme naisten kotiin kahden asukkaan, ohjaajan sekä koira-Oliverin ja koira-Ressun innokkaalla opastuksella. Naisten vuoro oli valmistaa lounas ja heidän ryhtyessään keittiöpuuhiin siirryimme miesten puolelle Timon tarjoamille sunnuntaikahveille. Sen jälkeen Timo esitteli meille kotiaan.

 

182539.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 Timo esittelee kotiaan Lilianelle. Kuva: Kirsti Palonen

 

Yksi kolmesta miesasukkaasta ei ollut kotona, mutta löysimme Kristianin yläkerran huoneestaan jääkiekkopelin äärestä. Hän kertoi harrastuksistaan, joihin muutkin Kumpukodin yksikköjen asukkaat osallistuvat, esim. tanhuaminen ja karaokelaulu.

 

182540.jpg

Kristian tietokonepelinsä äärellä. Kuva: Kirsti Palonen

 

Timo ja Kristian lähtivät naisten puolelle syömään samalla ovenavauksella, kun me lähdimme kohti hotelli Kivistöä. Timo kertoi, että tiistaina on hänen vuoronsa tehdä vihanneskeittoa. Sen olimme kyllä jo ehtineet nähdä naisten puolella viikko-ohjelmasta.

 

Psykologina Liliane oli innostunut tästä palvelumuodosta ja totesi, ettei Libanonissa ole vastaavaa, mutta sitä kyllä tarvittaisiin.

 

Ehdin vielä haastatella Lilianea siitä, miten hän koki sodan niin yksityishenkilönä kuin psykologina ja millaisina hän näkee jälleenrakennuksen haasteet tällä hetkellä. Haastattelumateriaalia julkaistaan myöhemmin. Näin herkästi hymyilevän Lilianen vakavimmillaan, kun hän kertoi siitä, miten Libanonin pitkä sotien ja verilöylyjen historia näkyy maassa kollektiivisena traumana.

 

182541.jpg

Liliane muistelee omia ja perheensä kokemuksia Libanonin sotien aikana. Kuva: Sirkku Kivistö

 

Saatoimme Lilianen lentokentälle klo 18:n jälkeen. Hän lähti vielä viikoksi jatkamaan Human Rights and Disability –kurssia Ruotsiin.

 

182542.jpg

Liliane lähdössä Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Tukholmaa sunnuntaina saattajanaan Sirkku Kivistö. Kuva: Kirsti Palonen

 

Vierailun aikana vakuutuimme siitä, että Liliane Younes on monipuolinen ammattilainen, nainen paikallaan. Hänen uransa on mielenkiintoinen. Hän on toiminut aluksi opettajana, sittemmin erityisasiantuntijana Libanonin armeijassa, kouluissa ja nyt siis psykologina BAS:n Family Guidance Centerissä sekä kahdessa koulussa Saidan kauoungissa. Välillä Liliane on myös ollut musiikinopettajana, johon hän on suorittanut myös tutkinnon.

 

Sen lisäksi, että Liliane arvostaa Libanonin jälleenrakennuksen avustamista, hän toivoo edelleen rahallista tukea Family Guidance Centerille, koska on havainnut miten paljon sen palveluista on hyötyä palestiinalaisille ja köyhille libanonilaisille perheille. Toinen toivomus oli saada koulutusta keskuksen henkilökunnalle. Erityisesti hän mainitsi terapiamenetelmäkoulutuksen.

 

Mutta Liliane kiinnostui myös International School Psychology Associationin kollokviosta Meeting Indivivual and Community Needs, josta Jorma Fredriksson mainitsi jo lentokentällä Lilianen saapuessa. Tilaisuus on Tampereella ensi kesänä. Otamme mielellämme vastaan vihjeitä siitä, miten saamme Lilianen järjestettyä Suomeen ensi vuonna.

 

Kirsti Palonen