äärimmäisen onnellisina ilmoitamme, että psykologi Liliane Younes,
yhteistyökumppanimme the National Institution of Social Care and Vocational Training - Beit Atfal Assumoud -järjestöstä (BAS), saapuu huomenillalla perjantaina Suomeen ja osallistuu kanssamme ensi lauantaina 9.9. Helsinki 2006 -verkoston järjestämiin tapahtumiin. Yksi Pysäyttäkää sota -verkoston tunnuksista mielenosoituksessa on "Näpit irti Libanonista ja Palestiinasta". Mekin olemme liikkeellä esittämässä vetoomuksemme rauhantilan saavuttamisesta Lähi-itään.

178232.jpg

Lasten rauhankyyhky Beirutissa joulukuussa 2005. Kuva: Kirsti Palonen

Olemme Lilianen kanssa Helsingin Rautatientorilla jo klo 13 alkaen, jolloin avautuu järjestötori. Tule Sinäkin tapaamaan Lilianea, osoittamaan tukesi
Libanonille ja ilmaisemaan oma mielipiteesi yhteisbanderollissa, johon
Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry kerää järjestötorilla ihmisten
mielenilmauksia.

Psykologien Sosiaalisella Vastuulla on rauhanjärjestöhistoriaa runsaan kahdenkymmenen vuoden takaa. PSV perustettiin Psykologien rauhantoimikuntana vuonna 1982. Libanonin sisällissodan aikaan ja Sabran ja Shatillan verilöylyn tapahtumavuonna. Perustamista oli edeltänyt kolmen henkilön valmistelutyö: sääntöjen laatiminen ja perustavan kokouksen valmistelu. Tuohon työryhmään kuuluivat nuori tutkijapsykologi Heikki Hämäläinen Suomen psykologisen seuran edustajana (nyttemmin professori), psykologian opiskelija Kimmo Alho (nyttemmin professori) Suomen psykologian opiskelijain liiton edustajana ja psykologi Kirsti Palonen (nyttemmin psykoterapeutti) Suomen Psykologiliiton edustajana. Työryhmän jäsenet törmäsivät toisiinsa pari viikkoa sitten PSV:n esittelypöydän ääressä Psykologia 2600 -kongressissa.

174892.jpg

Professori Heikki Hämnäläinen (vas.), psykologi, psykoterapeutti Kirsti Palonen ja professori Kimmo Alho Mielen rauhaa -keräyslippaineen Psykologia 2006 -kongressissa Tampereella. Kuva: Maarit Silven


Jatkamme edelleen Mielen rauhaa -keräystämme. Olemme lippainemme liikkeellä myös lauantaina. Otamme silloin mielellämme vastaan apua lipaskeräykseen. Voit ilmoittautua Kirsti Paloselle, puh. 040-5819255, sähköp. [email protected] tai [email protected]

Keräyksessä on alkanut kakkosvaihe sodanjälkeisen psykososiaalisen
jälleenrakennustyön tukemiseksi. Toista vaihetta varten on valmistettu uusi lennäkki, jonka teksti on tässä:

Mielen rauhaa –keräys<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n (PSV) avustuskeräyksen toinen vaihe psykososiaalisen jälleenrakennustyön tukemiseksi Libanonissa

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

140179.jpg

Keräystili: Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu
Sampo 800019-703530    
Viitenumero 1588

Keräyslupa OKU1378A

Rahat  toimitetaan perille PSV:n pitkäaikaisen paikallisen yhteistyökumppanijärjestön The National Institution of Social Care and Vocational Training – Beit Atfal Assumoud (BAS) kautta.

PSV:n yleistunnus on: Kaikille oikeus psyykkiseen hyvinvointiin. Mielenrauha rakentuu rauhalle. Libanoniin on saatu tulitauko, mutta sodan tuottamien taloudellisten ongelmien ratkaiseminen ja fyysisten vammojen hoitaminen kestää perheiltä vielä kauan. Mutta vielä kauemmin vie aikaa psyykkisten vammojen parantuminen. Se edellyttää turvallisuutta, huolenpitoa ja usein myös ammatillista apua.

Yhteistyöjärjestömme Beit Atfal Assumoud (suomeksi Kestävyyden lasten koti) on laatinut tulitauon jälkeen jälleenrakennusohjelman, jonka sisältönä on psykososiaalinen ja terveydenhuollollinen apu 1000:lle Libanonin sodasta kärsineelle lapselle. BAS:in perheneuvolan ja toimintakeskusten henkilökunnat arvioivat, mitkä perheet tarvitsevat apua ja millaisia tarpeet ovat.

Tietoa keräyksestä ja sen turvin toteutetusta työstä saa blogista http://psvkerays.vuodatus.net

140536.jpg

Kuva: Leif Packalen

PSV/5.9.2006

 

Mielen rauhaa –keräys

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n (PSV) avustuskeräyksen toinen vaihe psykososiaalisen jälleenrakennustyön tukemiseksi Libanonissa

140179.jpg

Keräystili: Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu, Sampo 800019-703530    
Viitenumero 1588, Keräyslupa OKU1378A

Yhteistyöjärjestömme Beit Atfal Assumoud (suomeksi Kestävyyden lasten koti) on laatinut tulitauon jälkeen jälleenrakennusohjelman, jonka sisältönä on psykososiaalinen ja terveydenhuollollinen apu 1000:lle Libanonin sodasta kärsineelle lapselle. BAS:in perheneuvolan ja toimintakeskusten henkilökunnat arvioivat, mitkä perheet tarvitsevat apua ja millaisia tarpeet ovat. Valmista tietoa heillä on jo niistä lukuisista perheistä, jotka etsivät sodan aikana turvaa BAS:in toimintakeskuksista Libanonin eri pakolaisleireillä.

Yksi pakolaislapsista oli Ali Hamza Fayed, 9-vuotias poika, joka sai sodan aikana turvapaikan Shatillan pakolaisleiriltä seitsemännellä kuulla raskaana olevan äitinsä ja kuuden sisaruksensa kanssa. Hän kertoi kokemastaan BAS:in työntekijälle:

Olin parvekkeella. Pommikone hyökkäsi meitä kohti. Putosin tuolilta. Sitten toinen raketti otti maalikseen vesisäiliön. Pelkäsin, koska talo tärisi. Isä huusi meille kaikille ja käski meitä ottamaan tavaramme ja hyppäämään autoon. Niin me kaikki sullouduimme toinen toistemme päälle autoon ja ajoimme Saidaan. Siskoni itki nukkensa perään, ja minä olisin halunnut pyöräni.

 

Saidassa me leikimme tätini lasten kanssa. Sitten lähdimme Beirutiin ja näimme kaikki tuhotut sillat ja yhden henkilö- ja yhden pakettiauton, jotka olivat kokonaan palaneet. Minä en pelännyt, mutta sisareni itkivät.

 

Sitten tulimme Shatillaan täti Anissin luo. Minä halin ja suukottelin häntä, ja hän kysyi meiltä millaista etelässä oli. Minä olin väsynyt ja nukuin.

 

Kun heräsin, tajusin, että kaikki oli toisin kuin etelässä. Heillä ei ole maitoa. Minä halusin sitä, mutta kukaan ei antanut. Sitten pyysin äidiltäni. Hän toi maitopulveria ja keitti maitoa.

 

Sitten menin BAS:iin. Aloin leikkiä ja piirtää. Olen nyt iloinen. Tapaan uusia ystäviä. Yhdessä me piirrämme ja leikimme.

 

Kotikylää ja sinne jäänyttä isää Alilla oli ikävä. Kylästään hän kertoi:

Rakastan sitä kovasti, koska siellä minulla on ystäviä. Minun paras ystäväni on Hassan. Hän on 9-vuotias. En tiedä, mitä hänelle tapahtui. Toivon, että hän on vielä hengissä. - - Toivon sodan loppuvan, että voin palata takaisin ja pelata tietokonepelejäni ja ajaa pyörälläni ja nukkua joka päivä isäni kanssa ja tavata ystävääni Hassania ja naapureitani.

Nyt Ali on perheineen voinut palata kotinsa raunioille. Hänen kaltaisiaan BAS pyrkii auttamaan ja siinä PSV:n Mielen rauhaa –keräys haluaa olla yhteistyökumppanin tukena.

 

PSV/5.9.2006

Sain ainakin itse lennäkin kaksi sivua vaivatta tulostetuksi siirtämällä tekstin word-tiedostoksi muokkaa- ja kopioi-komentojen avulla. Jos toivot saavasi lennäkin tekstitiedostona, lähetä viesti minulle: [email protected]

Voit auttaa keräyksessä
- antamalla raha-avustuksesi tilille Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu
Sampo 800019-703530, viitenumero 1588, keräyslupa OKU1378A
- ilmoittautumalla lipaskerääjäksi
- kopioimalla ja levittämällä lennäkkiä
- informoimalla muutoin keräyksestä

Helsinki 2006 -verkosto informoi ensi lauantain tapahtumista seuraavasti:

Mielenosoitus lauantaina 9.9.
Rautatientori, Helsinki, klo 15
Järjestötori ja musiikkia klo 13 alkaen.

Suomeen saapuu näinä päivinä lukuisia EU:n huippujohtajia käsittelemään
muun muassa unionin taloutta, globalisaatiota, ilmastonmuutosta ja
kestävää kehitystä. Helsinki 2006 -verkosto järjestää mielenosoituksen
Helsingissä lauantaina 9. syyskuuta. Mielenosoituksella verkosto haluaa
tuoda esille seuraavia teemoja:

Oikeutta työelämään - ei uusliberalismille Oikeutta julkisiin
palveluihin - ei yksityistämiselle Oikeutta turvapaikanhakijoille ja
siirtolaisille - ei linnake-Euroopalle ja rasismille Oikeutta ja rauhaa
- ei sotilasliitoille ja sodille Oikeutta luonnolle ja ihmisille - loppu
maailman tuhoamiselle

Protesti jatkuu klo 17-19 Rautatientorilla. Ohjelmassa on puheita ja
musiikkia. Mielenosoituksessa puhuu Rakennusliiton II puheenjohtaja
Kyösti Suokas, Intian ammattiyhdistysten keskusliiton varapääsihteeri
Hariharan Mahadevan, Suomen burmalaisyhteisön edustaja sekä Suomen
Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro.

Lavalla esiintyvät Steen1 ja Pyhimys, Maria Gasolina, Ursula Salo ja
Pekka Milonoff sekä Kristiina Halkola.

Näkemisiin Rautatientorilla

Kirsti Palonen