<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kassem Aina tapasi tänään ulkoasiainministeriön kansalaisjärjestöyksikössä Lähi-idän asioista vastaavan tarkastaja Oskar Kassin ja kertoi hänelle BAS:in toiminnasta. Samalla hän kiitti Suomen valtiota BAS:in PSV:n välityksellä saamasta tuesta.

 

231574.jpg

Kassem Aina tarkastaja Oskar Kassin vieraana UM:n kansalaisjärjestöyksikössä. Kuva: Kirsti Palonen

 

BAS:in hankkeet ovat oikeastaan koko sen 30-vuotisen historian ajan ohjautuneet pitkälti reaktioina verilöylyihin ja sotiin sekä niitten tuottamiin jälkivaikutuksiin. Kassem Ainan kertomus antoi elinvoimaisen kuvan järjestöstä, joka pystyy nopeasti ottamaan vastaan äkillisten ja traumaattisten tapahtumien tuottaman haasteen: aloittamaan lastenkotitoiminnan, evakuoimaan huostassaan olevat lapset naapurimaahan turvaan, käynnistämään sodanaikaisen hätäaputoiminnan, ottamaan vastaan maansisäisiä pakolaisia…

 

Sodan aikana Kassemin mukaan on tärkeintä, että kansalaisjärjestöjen henkilökunta voi reagoida nopeasti. Edelleen sodan jälkeen pyritään mahdollisimman nopeasti reagoimaan lisääntyneisiin ongelmiin, mitä tällä hetkellä edustaa BAS:in suunnitelma uuden perheneuvolan perustamisesta Tyyroksen kaupunkiin palestiinalaisten ja köyhien libanonilaisten tarpeita varten. Toinen Etelä-Libanonissa nopeasti alulle  pantu hanke on rakennusalan kurssitus. Kun etelässä ei nyt ole tarjolla maanviljelystöitä rypälepommien vuoksi, BAS antaa nuorille miehille valmiuksia toimia rakennustyömailla.

 

Rakennustyötä on tulossa. Kassem kertoi, että sodan aikana 15.000 kotia tuhoutui kokonaan ja saman verran osittain. Kouluja tuhoutui ja vaurioitui, samoin sairaaloita.

 

Oskar Kassin arvio oli, että BAS tekee hyvin tärkeää työtä, ja on hyvä, että UM on voinut olla PSV:n kautta sitä rahoittamassa.

Kirsti Palonen