<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Monika ja Raimo Riihelän tänään kotonaan Tervalammella tarjoama ystävyysateria huipentui vaihtelevanikäisen seurueen kertomaan satuun.

 

230691.jpg

Kassem Aina kertoo, Sirkku Kivistö kirjaa. Kuva: Kirsti Palonen

 

Olipa kerran  prinsessa, joka halusi muuttaa ikäänsä. Hän oli vasta 16-vuotias, mutta hän halusi olla jo 18 ja täysi-ikäinen.

 

Ja samana aamuna hyvin vanha 60-vuotias nainen heräsi kaukaisessa maassa onnellinen hymy kasvoillaan. Ja hänen sisarensa oli vanha nainen, joka oli antanut koko elämänsä sijaisäitinä orpolapsille, jotka olivat menettäneet vanhempansa.

 

Mielestäni tämä nainen, joka oli antanut koko elämänsä lapsille, ansaitsee meidän kaikkien kunnioituksen. En tiedä kuinka vanha nainen on päätynyt tuohon urallaan, mutta todennäköisesti hänellä on taustalla rakkaus lapsiin.

 

Rakkaus lapsiin on myöskin erään nuoren 60-vuotiaan miehen kohtalo. Uupumatta hän tekee työtään vaikeuksista huolimatta.

 

"Kun toisenlainen aurinko ja Palestiinan valonsäteet paistavat, toivon, että kaikki maailman lapset elävät rauhassa ja oikeudenmukaisuudessa", sanoi vanha mies, joka on jo täyttänyt 90 ja odottaa yhä asioitten muuttuvan.

 

230678.jpg

Jamilé Shehadé kertoo, Monika Riihelä kirjaa. Kuva: Kirsti Palonen

 

16-vuotias tyttönen meni tapaamaan vanhaa naista ja vanhaa miestä: "Kertokaa minulle salaisuutenne. Miten te näytätte niin nuorilta?"

 

He molemmat sanoivat: "Näytämme niin nuorilta, koska autamme muita."

 

Tämä nuori tyttö kysyi, voisiko hän tehdä heidän kanssaan työtä ja auttaa muita. Joka tapauksessa hän todella halusi näyttää vanhemmalta eikä nuoremmalta kuin hän oli.

 

Niinpä hän meni tämän hyvin vanhan miehen luo. Hän kysyi tältä, miksi hän vielä odottaa jotain tapahtuvaksi. Vanha mies sanoi, että hän oli tavannut hyvin vanhan 250-vuotiaan kilpikonnan, joka oli kuollut äskettäin. Ja tämä kilpikonna oli odottanut niin kauan päästäkseen vapaaksi vankilasta. Hän ajatteli, että ihmiset eivät voi olla niin kauan vankilassa, koska vain eläimiä pannaan eläintarhaan.

 

Sitten tyttö sai uusia ajatuksia päähänsä, jotka ovat hyvin syvällä hänen omaa tunnemaailmaansa, ja hänen mieltänsä askarrutti kysymys, mitä rakkaus pohjimmiltaan tarkoittaa. Ja häntä askarrutti myös kysymys, mikä on elämän tarkoitus.

 

230690.jpg

Nuorimmat kertojat. Kuva: Kirsti Palonen

 

Siinä hänen miettiessään olikin mennyt jo kaksi vuotta ja humps, hän oli jo täysi-ikäinen. Ja koska hän oli rikkaan valtakunnan prinsessa, niin hän päätti, että jokaisella kansalaisella pitää olla ympärillään pieniä lapsia ja nuoria, joita hän rakastaa. Silloin ikä ei ole ongelma.

 

Tervalampi, 22.10.2006

Kassem Aina, Gideon Gitai, Leena Hytönen, Sanna Karlsson-Sutisna, Sirkku Kivistö, Eeva-Leena ja Jussi Onnismaa, Kirsti Palonen, Raija-Leena Punamäki, Jaakko ja Ritva Raittila, Monika ja Raimo Riihelä, Kassu La habana Reyes, Jamilé Shehadé, Sönke Schmachtel, ja Satria Sutisna

Me kaikki suomalaiset vieraat olimme järkyttyneitä, kun selvisi, että Monikan ja Raimon kahdestaan asuttama tontti, 1 ha, on yhtä suuri kuin Shatillan pakolaisleirin pinta-ala. UNRWA:n tietojen mukaan Shatillassa asuu yli 12.000 ihmistä.

Kirsti Palonen