Jos et ole vielä ole ilmoittautunut Social responsibility and children in war –seminaariin, niin nyt on valitettavasti myöhäistä. Jokainen istuin on jo varattu. Kaikki ilmoittautuneet ovat sydämellisesti tervetulleita. Olemme iloisia siitä, että meille niin tärkeä aihe kiinnostaa muitakin.

 

Sen sijaan voit tavata vieraitamme Beit Atfal Assumoudin toiminnanjohtaja Kassem Ainaa ja Shatillan pakolaiskkeskuksen vastaavaa solsiaalityöntekijää Jamilé Shehadéa ensi perjantaina 20.10. järjestöjen ja Beit Atfal Assumoudin ystävien tapaamisessa, ks. informaatio alla. Toinen mahdollisuus on tiistaina 24.10 klo 17 alkaen. Vieraamme osallistuvat silloin YK:n päivän mielenosoitukseen rauhan  puolesta. Tilaisuus alkaa Helsingissä Kiasman aukiolla klo 17, ks. lyhyt info alla.

 

Friday 20.10.2006 at 18.00 - ca 20.00<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Suomen Psykologiliitto / Finnish Psychological Association

Bulevardi 30 B 3, 00120 <?xml:namespace prefix = st1 />Helsinki (door bell)

 

Evening of friendship and cooperation

 

Social gathering with all NGOs and friends of Beit Atfal Assumoud.

Opening: President of the Association, Mr Tuomo Tikkanen

 

Several Finnish NGOs have cooperated for a long time with BAS. Now we have opportunity to discuss with our guests what kind of assistance is most needed and most helpful. What is worth continuing?

 

Please, for the buffet arrangements registration latest by Oct 18th to email address:

[email protected] (your name, email address, phone number) or text message Sirkku Kivistö 0400 457 493

 

 

Tuesday 24.10.2006 at 17.00

Museum of Contemporary Art Kiasma, Mannerheiminaukio 2

 

Join the demonstration for peace on United Nations Day

 

The demonstration procession is created like a collage for peace culture with symbols like mirrors, water, candles and PACE -flags.

 

Jo aikuisuuteen ehtinyt 28-vuotias Asmahan 'Abbas Nasir saa pohjustaa vierailuun liittyviä tapahtumia. Hän kuvaa sitä, miten hän ja hänen läheisensä kohtasivat sodan Etelä-Libanonissa. 

 

Tämä kesä maistui ja näytti Libanonissa erilaiselta. Se maistui katkeralta ja tuskalliselta ja oli kauhun, veren ja uhrin värinen.

 

Päivä ei tuntunut päivältä eikä aurinko auringolta. Ääni ei ollut satakielten ja tiklien liverrystä.

Päivä muuttui konnuudeksi, aurinko joukkopaoksi ja äänet pommien jyskeeksi, hävittäjien jylinäksi ja viekkaan ketun hykertelyksi, kun se väijyy tilaisuutta päästää ilmoille juonet, joita on punonut alhaisessa mielessään.

 

Heti ensimmäinen isku sai meidät kauhun valtaan ja täytti lasten sydämet pelolla. Saimme oppia, mitä pelko ja  vapina tarkoittavat, ja miltä oikeasti tuntuu, kun tappava hävittäjä lähestyy ja kylvää mieliin pelkoa. Lapset, jotka olivat avanneet silmänsä ilon ja luottavaisuuden ilmapiirissä, saivat tuta, kuinka sokea sortajavihollinen muutti huoleksi ja peloksi kaiken, jopa tiklin liverryksen.

 

Hyökkäykset ja hävitys yltyivät, ja pelko kasvoi. Eräänä yönä kuu ei enää noussut taivaalle eivätkä tähdet tuikkineet. Ihan niin kuin ne olisivat aavistaneet, millaisia verilöylyjä täällä tapahtuu. Taivas kietoutui suruhuntuun niiden marttyyrien muistoksi, jotka hautautuivat kodeissaan sortoon ja vihollisuuteen.

 

Yö ei maistunut enää turvalliselta. Mumisimme herkeämättä rukouksia kuolleille ja pyysimme Jumalalta pelastusta ja armoa. Näin yritimme karkottaa mielestämme pommit, jotka vaanivat kyläämme kuin kettu loukkaantunutta ja avutonta saalistaan.

 

Ensimmäinen pommi osui puutarhan seinään ja toinen naapuritaloon. Naapuri oli pilannut koko elämänsä töissä ulkomailla rahoittaakseen talon rakentamisen, ja nyt Israel tuhosi sen ja päästi vielä röhönaurun päälle.

 

Olimme kaikki samassa huoneessa, yksi itkevä lapsi äitinsä sylissä ja toinen piilossa peiton alla kädet korvilla.  Niin hän kuvitteli pysyvänsä turvassa kovasydämisten tyrannien riehumiselta. Yksi tyttölapsi oli kauhusta niin jäykkänä, ettei enää pystynyt liikuttamaan sormenpäitänsäkään. Toinen tyttö itki ja kiljui. Huoneessa kiiri vain huuto "Jumala on suuri", kun kuolema tuntui vääjäämättömältä.

 

Tunnista toiseen ja hetkestä toiseen laskimme minuutteja siihen, että aamu sarastaisi. Niin se sarastikin, mutta erivärisenä kuin ennen. Vannon, että aamulla päivä ei koittanut eikä aurinko paistanut eikä tuulen mukana tullut kuin paksua tomua, joka laskeutui kaikkialle. Ruuti maistui ilmassa, ja meidät täytti pelko siitä, että oma koti kaikkine muistoineen pitää jättää.

 

Asmahan on tietoinen sanankäyttäjä ja pyrkii omaperäisellä kuvauksella välittämään sitä, miten hän ja muut ihmiset hänen ympärillään, ennenkaikkea lapset kokivat pelon 34 päivää.

 

Kirsti Palonen