Anna ylellinen lahja palestiinalaispakolaiselle. Mielen rauha on ylellisyyttä Libanonissa. Lahjoittamalla 23,60 euroa annat köyhälle Libanonissa asuvalle palestiinalaiselle tai libanonilaiselle lapselle tai/ja hänen perheenjäsenelleen mahdollisuuden psykologin vastaanottoon.

Keräystili: Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu
Sampo 800019-703530    
Viitenumero 1588
Keräyslupa OKU1378A 

BAS pakolaisten mielenterveyspalvelujen uranuurtajana

Psykologien Sosiaalisen Vastuun yhteistyöjärjestö National Institution of Social Care and Vocational Training - Beit Atfal Assumoud (BAS) oli Libanonissa ensimmäinen järjestö, joka mahdollisti köyhille palestiinalaisille mielenterveysalan ammattilaisten palvelut. Beirutin ja Beddawin (Pohjois-Libanon) perheneuvolat ovat auttaneet pakolaisten lisäksi myös köyhiä libanonilaisia.

Valitettavasti BAS:illa ei ollut viime kesän sodan aikaan perheneuvolaa Etelä-Libanonissa. Sodan jälkeen se teki suunnitelman kolmannen perheneuvolan avaamisesta Tyroksessa, joka oli yksi pahiten pommituksista kärsineitä alueita. Neuvolan on tarkoitus antaa apua Etelä-Libanonin alueella asuville lapsille ja heidän perheilleen. Henkilökunta koostuisi psykiatrista, psykologista, puheterapeutista ja kahdesta sosiaalityöntekijästä.

BAS on riippuvainen ulkomaisista avustuksista. Ilman niitä Beirutin ja Beddawin perhenevuolat eivät toimi eikä Tyroksen perheneuvola toteudu.

Mielen rauhaa -keräykselle viime kesänä asetettu tavoite on saavutettu, mistä suuri kiitos kaikille lahjoittajille. Nyt jatkamme keräystä BAS:in perheneuvolatoiminnan rahoittamiseksi.

Uuden perhenevuolasuunnitelman budjetti ensi vuodelle on 132.756 euroa. BAS on toivonut saavansa rahoituksen psykologin palkkaan Tyroksessa 48 tunniksi kuukaudessa. Psykologin tuntipalkaksi on budjetoitu 23,60 euroa ja vuosikuluksi 13.590 euroa.

Psyykkinen pommiuhka jatkuu Libanonissa

Tilanne Libanonissa on niin kireä, että yhteistyöjärjestömme BAS:in puheenjohtaja Kassem Aina on sanonut pelkäävänsä uuden sisällissodan puhkeamista. BAS:in Beirutin perheneuvolan psykologi Liliane Younes totesi sodan jälkeen, että pommitusten aikana kaikki pelkäsivät Libanonissa. Jos pelko on sittemmin joksikin aikaa väistynytkin, ei se koskaan ole Libanonissa kovin kaukana.

Tulevaisuudenuhan lisäksi viime kesän pommitusten aiheuttamat aineelliset ja psyykkiset vauriot varjostavat edelleen Libanonissa asuvia. Erityisen vaikeaa on köyhien palestiinalaisten elämä.

Vaikka pommituksia palestiinalaisleireihin tehtiin vain vähän, on palestiinalaispakolaisten tilanne heikentynyt entisestään mm., koska työmahdollisuudet vähenivät pommitusten vuoksi. Libanonissa palestiinalaisiin kohdistuu iso määrä työrajoituksia. Etelässä päiväpalkalla tehtävät maatyöt ovat olleet oleellinen tulonlähde leirien asukkaille.

Nyt ei pelloille voi mennä, koska Israel kylvi ne täyteen rypälepommeja juuri ennen tulitauon solmimista. Lapset pelkäävät liikkua ja leikkiä normaalisti räjähtämättömien pommien vuoksi. Eivätkä todellakaan turhaan. Aikuistenkin on syytä olla varovaisia. Khiam Rehabilitation Center for Victims of Torture on rekisteröinyt rypälepommien uhreja sodan jälkeen; esimerkkejä: Paimenia kuolee ja loukkaantuu, samoin heidän paimentamiaan lampaita. Lapset leikkivät tietämättään pommilla kotinsa lähellä ja saavat surmansa tai loukkaantuvat. Kaikenikäisiä miehiä kuolee puutarhoihinsa ja pelloilleen. Sotilaita ja siviilejä kuolee, kun he yrittävät tehdä pommeja vaarattomiksi. Lapsia kuolee ja loukkaantuu, kun pommi putoaa puusta...

Viime kesän pommitukset toistuvat edelleen mielissä. Trauma elää tiedostamattomassa, vaikka ei tietoisesti menneitä kauhuja ajattelisikaan. Tiedostamaton ei tunne ajan käsitettä.

YK on lähettänyt joukkoja Etelä-Libanoniin mukaan lukien räjähdeasiantuntijoita. Onkohan mikään valtio lähettänyt paikalle mielenterveysalan asiantuntijoita, jotka osaisivat auttaa mielen maaperään kylvettyjen pommien purkamisessa? Ja rahaa voisi osoittaa tähän tarkoitukseen.

Olin viime joulun alla Beirutissa. Silloin mielialat olivat toiveikkaita ja iloisia. Tuolloin Beirutissa ottamani kuva toivottakoon blogin lukjoille hyvää mieltä ja mielen rauhaa jouluna 2007.

Kirsti Palonen

303368.jpg