Nahr el-Baredin taistelut ovat mullistaneet elämän kahdella pakolaisleirillä, Nahr el-Baredissa, joka on kärsinyt mittavat tuhot ja autioitunut asukkaista, ja Beddawissa, josta 15 kilometrin päässä taistelut jatkuvat ja joka on pullollaan Nahr el-Baredista paenneita.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Beddawin asukkailla oli sukulaisia ja ystäviä Nahr el-Baredin leirillä. Katastrofi on koskettanut heitä syvästi myös tämän vuoksi. Kaikilla Libanonin 12 pakolaisleireillä monilla asukkailla on ollut sukulaisia Nahr el-Baredissa. He ovat kokeneet, että heidän perheenjäsenensä ovat olleet hengenvaarassa.

 

Nahr el-Baredin leiriltä paennut 10-vuotias Majed Ibrahim Nassar asuu nykyään rakenteilla olevassa asunnossa, jossa on katto, mutta ei ikkunoita eikä ovia. Hänellä on hyvin eläviä muistoja ja mielikuvia tapahtumista kotileirillään.

 

624902.jpg

Majed Ibrahim Nassar. Kuva: Maysoun Mustafa

 

Olimme kotona, kun kuulimme yhtäkkiä, että taloja ja autoja ammuttiin, tarkk'ampuja tappoi ihmisiä, eläimiä, kaikkia, ampui ihmisryhmiin. Ihmisiä käveli kaduilla. Armeija tulitti Fatah al-Islamia ja he iskivät takaisin.

Armeija halusi ihmisten lähtevän ulos leiristä, mutta Fatah al-Islam ei päästänyt heitä ja he ampuivat armeijan tarkastusasemaa, kun ihmiset yrittivät lähteä.

 

Täällä on paljon parempi kuin Nahr el-Baredin leirissä. Vaikka se oli paras leiri, siitä tuli pahin. Se ei ollut armeijan, vaan Fatah al-Islamin syy, koska he aloittivat. Enempää en tiedä.

 

Haluan kertoa koulustamme. Siitä ei jäänyt kiveäkään. Kaikki hävitettiin Fatah al-Islamin vuoksi. Sitten osui taas lähelle koulua. He osuivat terveysasemaan. Luut olivat haudan ulkopuolella. Muuta kuin kuolleita ruumiita. Ja kaikki talot, jotka olivat yläpuolellamme tuhoutuivat. Eikä yksikään talo ole enää ehjä.

 

En tiedä, kuka oli lukinnut Asslei El Rashed –nimisen naisen huoneeseen. Hänet tuotiin alas palasina. Kaikki palat erillään, käsi yksistään, jalka yksistään.

 

Myös bensa-asemia pommitettiin, ja kaikki autot olivat tulessa. Myös tätini taloa tulitettiin. Fatah al-Islamin tarkk'ampujat olivat talojen katolla ja ampuivat ihmisiä, armeijaa ja eläimiä. Fatah al-Islamilla ja armeijalla oli vakooja.

 

Nyt mitään ei ole jäljellä.

 

Pysyvästi Beddawin pakolaisleirillä asuva, myös 10-vuotias Ahmad Nabil El-Zaghal halusi myös kertoa tarinan neljä päivää sitten 26.5. Ahmadin tarinassa tulee esiin se, miten lapset Beddawissa ovat seuranneet naapurileirin tapahtumia sivustakatsojina, odottaneet ja miten he eläytyvät paenneitten elämäntilanteeseen. Kaikella tällä on voimakkaita psyykkisiä vaikutuksia myös Beddawin lapsiin.

 

624913.jpg

Ahmad Nabil El-Zaghal BAS:n Beddawin toimintakeskuksen portailla. Kuva: Maysoun Mustafa.

 

Minun on kerrottava sinulle Nahr el-Baredin leiristä. Armeija taisteli Fatah al-Islamin kanssa ja ampuji Nahr el- Baredin leiriä. Monet ihmiset kuolivat. Sitten ihmiset alkoivat lähteä leiristä Beddawin leirille. He tulivat henkilöautoilla ja busseilla ja matkallaan he näkivät Libanonin armeijan pommittavan leiriä.

 

Kun he saapuivat Beddawin leiriin, me menimme ulos autoista ja tervehdimme sukulaisiamme. Sitten yöllä he nukkuivat lattialla ilman tyynyjä, patjoja ja ilman peittoja.

 

Ahmad myös piirsi mielikuvansa taisteluista. Varmaan Beddawissa asuvilla lapsilla onkin kaikilla kuulomuistikuvia ampumisesta ja pommituksista, mikä näkyy Ahmadin piirustuksessa.

 

624926.jpg

Ahmad Nabil El-Zaghalin piirustus. Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto.

 

Viime sunnuntaina Maailma kylässä –festivaalien aikana moni Beit Atfal Assumoudin (BAS) kanssa yhteistyötä tehnyt ja sen toimintaa kannattava järjestö allekirjoitti solidaarisuuskirjeen BAS:ille ja kertoi arvostavansa järjestön työtä äärimmäisen stressaavassa tilanteessa. Erityisesti muistettiin BAS:in henkilökunta ja vapaaehtoiset Beddawin pakolaisleirillä, jotka ovat käyttäneet kaikki resurssinsa ja suuren osan valveillaoloaikaansa Nahr el-Baredista paenneitten auttamiseksi.

 

Kirjoitin myös Sirkku Kivistön kanssa kirjeen Nahr el-Baredin lapsille. Nyt harmittaa, ettemme tajunneet kirjoittaa myös Beddawin lapsille. Mutta ei se ole myöhäistä vieläkään.

 

Solidaarisuudenosoituksia ja rohkaisevia kirjeitä lapsille, mutta myös BAS:n henkilökunnalle voi lähettää ja se on toivottavaa.

 

Kirjepostiosoite:

The National Institution of Social Care and Vocational Training

P.O.Box 13/5621 Chouran

Beirut 1102-2060 Lebanon

 

BAS:n sähköpostiosoite:

[email protected]

 

Professori Raija Leena Punamäki toteaa olevan tieteellistä näyttöä siitä, että hengenhädässä oleville ja akuuttitraumasta kärsiville osoitettu muistaminen ja huolenpito ovat tehokkaita "interventioita" lapsen kehitykseen. Siinä piilee mm. yksi syy kummi- ja solidaarisuustoiminnan tehokkuuteen. Tilastollista evidenssiä on Raija-Leena Punamäen Parasta Lapsille ja PIDEE –järjestöjen kummityön arviointiraportissa "Näin me elämme tänään. Kiitos Kummeille".

 

Myös rahallinen apu on edelleen tarpeen, jotta Beit Atfal Assumoud paikallisena toimijana voisi antaa räätälöidympää psykososiaalista apua kuin suuret massa-avustusoperaatiot. Rahallista apua Nahr el-Baredin pakolaisille voit antaa Psykologien Sosiaalisen Vastuun kautta.

 

Keräystili: Libanon /Psykologien Sosiaalinen Vastuu

Sampo 800019-703530

Viitenumero: 1656

Keräyslupa: OKU 1819 A

 

Kirsti Palonen