Tänään oli Nahr el-Baredin taistelujen yhdeksäs päivä. Eilen Libanonin armeija vahvisti edelleen asemiaan Nahr el-Baredin pakolaisleirin ympärillä. Fatah al-Islamin miehet ovat jatkaneet ajoittaista tulitusta niin eilen kuin tänään, ja armeija on vastannut siihen. Tänään heidän sarjatulensa tappoi yhden libanonilaisen sotilaan. Middle East Onlinen mukaan tämä nosti Nahr el-Baredin taistelujen vuoksi kuolleitten lukumäärän 79:ään. Yleensä muissa lähteissä on korostettu sitä, että siviiliuhrien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, joten tätä lukua voinee pitää viitteellisenä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Olemme saaneet linkin sivuille, joissa on nähtävissä valokuvia siitä, mitä Nar el-Baredin leirillä on tapahtunut: http://www.nbcamp.net/photos/

Kuvatuista tilanteista on myös nähtävissä noin yhdeksän minuutin videopätkä: http://youtube.com/watch?v=LyZbxBHPxy0

En suosittele kumpaankaan tutustumista herkille ihmisille enkä lapsille.

Jos klikkaa em. Youtuben linkkiä, löytää myös muita amatöörivideoita. Häilyvää kuvaa tai paikallaan seisovalla kameralla kuvattua näkymää enemmän niissä koskettivat minua ääniraidat, taistelujen äänet.

 

Vain muutama asukas lähti leiristä eilen. YK:n arvion mukaan leirissä on vielä 3.000 – 8.000 siellä aiemmin asuneista 31.000 rekisteröidystä palestiinalaispakolaisesta. Pääministeri Fuad Sinioran mukaan leirissä olevien asukkaiden määrä on 5.000.

 

The Daily Star on luonnehtinut leiriin jääneitä vanhuksiksi, sairaiksi ja vammaisiksi. Joukossa on myös niitä, jotka pelkäävät joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi tai joutuvansa pysyvästi evakkoon Nahr el-Baredista. Kun taistelut rauhoittuivat tänään Punaisen Ristin Kansainvälinen Komitea alkoi viedä Nahr el-Baredin leiriin kahdeksalla avopakettiautolla avustustavaraa: juomavettä, purkkiruokaa, kynttilöitä.

 

Fatah al-Islam on julistanut, että se ei lähde koskaan leiristä ja kieltää olevansa vastuussa siviilialueitten pommittamisesta. Se on suoralta kädeltä hylännyt palestiinalaisryhmittymien välitysyritykset. The Union of Palestinian Scholarsin hengenmiesten delegaatio on ollut ainoa, joka on Fatah al-Islamin mukaan tehnyt ”lupaavan ehdotuksen”. The Daily Starin mukaan ehdotus sisälsi islamilaisten rauhanturvajoukkojen muodostamisen Libanonin islamilaisista järjestöistä. Nämä joukot toimisivat puskurina armeijan ja Fatah al-Islamin välillä. The Union of Palestinian Scholars on käynyt neuvotteluja Libanonin viranomaisten, palestiinalaisryhmittymien ja Fatah al-Islamin suostumuksella. Tosin sunnuntaina delegaatio joutui tulituksen kohteeksi leirissä käydessään, mutta ampujista ei ole tietoa.

 

The Daily Star siteeraa Ibrahim Nasseria, joka pakeni 1982 Sabran ja Shatillan verilöylyä Nahr el-Barediin ja on nyt saanut väliaikaisen majapaikan koulusta Beddawin pakolaisleirillä. Nasserin mukaan pakolaisilla on monenlaisia pelkoja. Fatah al-Islamin tappamat sotilaat olivat kotoisin Nahr el-Baredin lähialueilta. ”Pelkäämme, että heidän perheensä voivat tulla kostamaan meille, leirin palestiinalaisille, heidän kuolemansa”, sanoo Nasser. Yleinen pelko on myös, että jos sisällissota syttyy, siitä syytetään palestiinalaisia.

 

Safadin sairaalan lääkäri Abdel Azizz Bekkai kertoi The Daily Starille terveysriskeistä. Kouluihin ja Beddawin leirin asuntoihin on asettunut tuhansia Nahr el-Baredin pakolaisia, yhdessä asunnossa saattaa jopa olla 30 tai 40 ihmistä. Bekkain mukaan leipä- ja vesiannosten jakelu on kangerrellut niin, että joillakin leipää liiaksi asti, kun taas toiset ovat saaneet tuskin mitään. Bekkai toteaa, että Beddawille on katastrofi, jos sinne tulee vielä lisää pakolaisia. Hygieniaolosuhteet ovat heikot, ihmiset juovat epäpuhdasta vettä ja sairastuvat.

 

Bekkai tuo esiin saman, minkä Kassem Aina sanoi minulle jo ennen Nahr el-Baredin taisteluja. Köyhät ihmiset liittoutuvat niitten kanssa, joilta voi odottaa rahaa. Bekkai toteaa, että Nahr el-Baredin leirillä Fatah al-Islamia pidettiin kansainvälisenä ryhmänä, koska se sai rahaa leirin ulkopuolelta. Siihen liittyi ihmisiä taloudellisista syistä. Kassem Aina on jatkanut tästä, että mikäli länsimaat eivät tue Libanonissa puolueettomia ja uskonnollisesti sitoutumattomia humanitaarisia järjestöjä, ne ajavat köyhät ääriryhmien kannattajiksi.

 

The Daily Star kertoo, että Euroopan komissio on luvannut 370.000 euroa käytettäväksi Nahr el-Baredin pakolaisten hätäapuun. Komission mukaan tämä avustus on osoitettu noin 30.000 palestiinalaisen perustarpeisiin: ruokaan, veteen, lääkeapuun, psykologiseen tukeen yhden kuukauden ajaksi. Apu menee perille Euroopan komission humanitaarisen avun toimiston yhteistyökumppanien, pääasiassa kansainvälisten järjestöjen kautta. Komissio antaa myös taloudellista apua Libanonissa toimivalle Palestiinan Punaiselle Puolikuulle turvaamalla yli 50 % sen lääkinnällisistä tarpeista ja lisäämällä tukea sen hallintoon

 

Eilen Libanonissa tapahtui jälleen uusi räjähdys, tällä kertaa Zahlen pikkukaupungissa Bekaan laaksossa. Kukaan ei loukkaantunut kranaatista, joka heitettiin puutarhaan lähellä kaupungintaloa.

 

Ja kaiken aikaa poliitikot politikoivat ja tapaavat ulkomailta Libanonin ongelmia ratkaisemaan tulevia poliitikkoja.

 

Kirsti Palonen