Nahr el-Baredin pakolaisleirissä vielä olevien tilanne kiristyi jälleen illalla. Libanonin armeijan ja Fatah al-Islamin joukot tulittivat taas toisiaan kiivaasti. Osapuolet syyttelevät toisiaan ampumisen aloittamisesta.

 

Leirillä loukussa oleville ihmisille lienee tällä hetkellä yhdentekevää, kuka aloitti. Uudet yhteenotot merkitsevät heille tapetuksi tulemisen pelkoa ja vaikeuttavat tai estävät avustustyöntekijöiden yrityksiä saada leiriin ruokaa ja lääkkeitä.

 

611121.jpg

Kuva: Beit Atfal Assumoudin Kuva-arkisto

 

611122.jpg

Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto

 

Fatah al-Islamista esiintyy edelleen erilaisia luonnehdintoja. Varsin yleisesti ollaan sitä mieltä, että Syyria pyrkii ryhmän kautta hämmentämään Libanonin oloja estääkseen kansainvälistä tribunaalia tutkimasta Rafik Haririn murhaa. Mutta on myös toinen kilpaileva näkemys, jonka mukaan Fatah al-Islam on radikaali ääri-islamilainen ryhmittymä, joka verkostoituu al-Qaidaa kannattavien ryhmien kanssa. Kumpikin vaihtoehto on Libanonin kannalta huolestuttava.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

BAS:n toiminnanjohtaja Kassem Aina on todennut, että länsimaat voisivat ainakin vähentää ääriryhmien kannatusta sillä, että ne avustaisivat ei-poliittisia, puolueettomia avustusjärjestöjä. Kun näillä ei ole varaa tarpeessa olevien ihmisten tukemiseen, ääriryhmillä on. Sitä kautta ihmisiä sidotaan niitten puolelle.

 

Yhtä hyvin libanonilaiset kuin palestiinalaiset siviilit tietävät pelätä henkensä puolesta. Niin viime kesän sodassa kuin tällä hetkellä Nahr el-Baredissa on nähty, että siviilit jäävät konfliktin jalkoihin.

 

611107.jpg

Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto

 

BAS on mukana avustamassa Nahr el-Baredista paenneita. Tässä, kuten kaikessa toiminnassaan järjestö on ulkomaisen avun varassa. Voit tukea BAS:ia Psykologien Sosiaalisen Vastuun kautta:

 

Keräystili: Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu

Sampo 800019-703530

Viitenumero: 1656

Keräyslupa: OKU 1819 A

 

Kirsti Palonen