BAS arvioi, että tällä hetkellä Beddawin palestiinalaisleirillä on yli 2.300 perhettä, jotka ovat paenneet Nahr el-Baredista 13 kilometrin päähän turvaan. Koska palestiinalaisperheissä on yleensä useita lapsia ja perhekäsite on laajempi kuin meidän ydinperheemme, henkilöluku on suuri. The Daily Starin tänään esittämän arvion mukaan Beddawin pakolaisleirin asukasluku on yhtäkkiä lisääntynyt 15.000:lla. UNRWA:n viimeisimmän tilaston mukaan Beddawin asukasluku on 16.198. Väki leirillä on siis lähes kaksinkertaistunut ja jo ennenkin siellä oli ahdasta. Noin 1.000 perhettä on Tripolissa ja sitä ympäröivällä alueella.

 

609652.jpg

Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto

 

609657.jpg

Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

UNRWA:n tietojen mukaan Nahr el-Baredissa on 31.023 rekisteröityä asukasta. Vaikka enemmistö on lähtenyt pakosalle, leirissä on vielä ihmisiä. Uutisten mukaan taistelut alkoivat uudelleen eilen illalla.

 

BAS pyytää tukea huolehtiakseen näiden pakolaisten minimaalisista jokapäiväisistä tarpeista. He aloittavat varojenkeruukampanjan, jonka tavoitteena on 100 dollarin (74 euron) ensiapuluonteinen avustus 3.300perheelle, yhteensä 330.000 dollaria = 244.200 euroa. Vastaavasta avustustoiminnasta yhdessä muitten järjestöjen kanssa BAS:lla on tuoretta kokemusta viime kesän pommitusten ajalta.

 

Suomessa avustukset voi lähettää tilille:

 

Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu

Sampo 800019-703530

Viitenumero: 1656

Keräyslupa: OKU 1819 A

 

UNRWA huolehtii pääosin ravinnosta ja muut järjestöt lääkkeistä ja muista tarvikkeista. Ihmiset jättivät kotinsa kovalla kiireellä, usein jopa ilman kenkiä ja pelkässä yöpuvussa. Vaatteita tarvitaan paljon. BAS on määritellyt perheen ensiapusummaksi 100 dollaria, noin 74 euroa. He mieltävät, että tällä summalla on myös psykologinen merkitys. Kun perheet pystyvät hankkimaan välttämättömimmän, auttaa se palauttamaan sitä, mitä heillä on jäljellä ihmisarvostaan.

 

609663.jpg

Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto

 

Mieleeni muistuvat Estonia-onnettomuuden pelastustoimet. Silloinkin henkiinjääneet saattoivat olla yöpuvuissaan ja hyvin vähissä vaatteissa. Kunnon vaatteiden saaminen merkitsi turvallisuutta ja oman intimiteettisuojan palauttamista.

 

Koska tilanne on ollut erittäin traumaattinen, Nahr el-Baredista paenneet mukaan lukien BAS:n henkilökunta ovat vielä shokissa. BAS on arvioinut, että psykologisen tuen tarve on erittäin suuri. Beddawissa sijaitsevan BAS:n perheneuvolan kliininen psykologi ja psykiatri työskentelevät myös Nahr el-Baredissa. He ovat suunnitelleet nyt tehostavansa työtään Beddawissa auttaakseen Nahr el-Baredista paenneita perheitä.

 

609666.jpg

Jacqueline Saed Saba, BAS:n psykologi Beddawin perheneuvolassa. Kuva: Sirkku Kivistö

 

BAS:n toimintakeskus Beddawissa järjestää lapsille erityistoimintaa antaakseen heille turvallisuudentunnetta ja helpottaakseen sitä painetta, jonka kohteena vanhemmat ovat jouduttuaan yhtäkkiä kiskaistuiksi kodeistaan. Vanhemmilla on haasteena aloittaa alusta kodittomina erittäin vaikeassa elämäntilanteessa ja epävarmoina meneillään olevan konfliktin ratkaisusta. BAS:lla on kokemusta lasten toiminnoista viime kesältä, kun liikkeellä oli miljoona maansisäistä pakolaista ja osa heistä asettui Beddawiin.

 

154102.jpg

Viime kesän pakolaistytöt leikkivät BAS:n toimintakeskuksessa Beddawissa. Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto

 

Epävarmuutta koko maassa lisäävät myös kolme pommiräjähdystä Beirutissa ja sen ympäristössä. Lebanese American Universityn apulasiprofessori Irma Ghosn totesi tänään lähettämässään viestissä, että iskut oli kohdistettu hallituksen kannattajien alueelle. Ensimmäinen räjähdys oli maroniittikristittyjen ja Gemayelin perheen alueella. Seuraava räjähdys oli sunnialueella, jossa sijaitsee myös Haririn Future television. Eilen illalla räjähti druusijohtaja Walid Jumblattin alueella.

 

Kirsti Palonen