Libanonissa ilmestyvä englanninkielinen The Daily Star kertoo tänään, että Libanonin armeijan ja ääri-islamistien taisteluissa Nahr el-Baredissa on kahden päivän aikana kuollut ainakin 79. Armeijan edustajat ovat tuoneet esiin uhkan, että taistelut leviäisivät muihinkin Libanonin 12 pakolaisleiristä. Läheisellä Beddawin leirillä on ollut protesteja, joissa on vaadittu humanitaarista apua Nahr el-Barediin loukkuun jääneille asukkaille. Tarpeista etusijalla ovat lääkinnällinen apu, vesi ja ruoka.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Fatah al-Islam on uhannut laajentaa taisteluja. Ryhmää edustava Abu Salim totesi The Daily Starin mukaan, että armeija tulittaa leiriä sattumanvaraisesti. ”Jos tämä jatkuu, laajennamme taistelut Tripolin ulkopuolelle”, jatkoi Abu Salim. Fatah al-Islamin jäsenmääräksi on arveltu noin 200. Abu Salimin mukaan heillä on muissa leireissä ja tietyissä kaupungeissa veljiä, jotka auttavat taistelujen eskaloimisessa.

 

Hallituksen edustajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Nahr el-Baredin levottomuudet voivat aiheuttaa ketjureaktion muilla leireillä. The Daily Star kertoo, että Ein el-Helwehin pakolaisleirillä  Jund al-Sham-nimisen ryhmittymän jäsen oli vihoitellut ”veljien” tappamisen vuoksi.

 

Abu Salim kertoi monien Fatah al-Islamin jäsenten saaneen kokemusta Irakissa taisteluista Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Ryhmässä on myös jäseniä, jotka ovat aiemmin olleet Jordanian, Syyrian ja Libanonin armeijoissa.

 

Ilmoitettuaan operaationsa ensimmäisen vaiheen onnistuneen ja Nahr el-Baredin lähialueitten olevan nyt kontrollissa, armeija odottaa käskytystä seuraaviin operaatioihin. Useat lähteet ovat pitäneet seuraavana vaiheena armeijan tunkeutumista leirin alueelle. Tähän asti tästä on pitäydytty, koska 1969 Kairossa allekirjoitetun sopimuksen mukaan Libanonin armeija ei ole tähän asti menenyt leirien sisäpuolelle.

 

Kirsti Palonen