Libanonin armeijalla on ollut tänään maanantaina töitä kahdella sektorilla. Etelässä se yritti jäljittää eilisen Israeliin kohdistuneen rakettihyökkäyksen tekijöitä. Pohjoisessa se jatkoi taisteluja Nahr el-Baredissa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Hizbollah on kieltänyt olevansa vastuussa eilen Israeliin ammutuista raketeista, ja Israelkin on todennut, että Hizbollah ei ollut asialla, vaan todennäköisemmin jokin pieni palestiinalainen ryhmittymä. Tänään iskun tekijäksi ilmoittautui aiemmin tuntematon islamistiryhmä "the Jihadi Badr Brigades – Lebanon branch". Samalla se vannoi jatkavansa iskuja Israeliin. Ryhmän ilmoituksen todenperäisyyttä ei heti pystytty vahvistamaan.

 

Israel on pitänyt eilisiä raketteja provokaationa, johon se ei ilmoituksensa mukaan aio vastata. Raketit aiheuttivat vahinkoja, mutta eivät vaatineet kuolonuhreja.

 

Nahr el-Baredin taisteluissa kuoli tänään kolme Libanonin armeijan sotilasta. Kuolonuhreista esitetyt luvut vaihtelevat eri lähteissä. BBC:n tämänpäiväinen arvio oli, että yli 150 ihmistä on kuollut; heistä ainakin 20 on siviilejä. Samoin vaihtelevat arviot leirissä vielä olevien ihmisten määrästä 1.000:sta 2.000:een.

 

Yksi Nahr el-Baredin siviiliuhreista oli 10-vuotiaan Jinan Radi Abou Radin äiti. Samalla kuoli lapsi, joka ei ehtinyt edes syntyä. Jinan kertoi 8.6. äitinsä kohtalosta.

 

673523.jpg

Jinan nuorimman sisarensa kanssa. Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto.

 

Kun pakenimme Bussilla, ajoimme väärään suuntaan. Tarkk'ampujat odottivat meitä ja ampuivat meitä. He haavoittivat kuljettajaa ja monia muita.

 

He ottivat päältään valkoiset t-paitansa ja alkoivat heiluttaa niitä bussin ikkunasta. Eräällä miehellä Shakerin perheestä oli kännykkä. Hän soitti ambulanssin. He tulivat ja veivät kaikki loukkaantuneet ihmiset. 

 

Äitiäni ammuttiin päähän, tätiäni Saraa osui sormeen. Ambulanssi otti heidät ja veljeni mukaansa.

 

673547.jpg

Jinan Radi Abou Radin piirustuksessa äitiä viedään ambulanssiin. Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto.

 

Sitten meitä tuli hakemaan miehiä, joilla oli armeijan univormu. He veivät meidät naisen luo, jolla on kaksi poikaa Salah ja Ameer. Minä itkin ja sanoin, että haluan äidin luo. Jäin isän ja tädin kanssa naisen luo.

 

Sitten he veivät meidät Palestiinan Punaisen Puolikuun sairaalaan, jossa kävin äidin luona. Vierailin veljeni luona Islamilaisessa sairaalassa. Veljeni sanoi: "Nukuin ensimmäisen päivän enkä tiennyt missä olin." 

 

Toisena päivänä nukuimme Khalilin talossa ja sen jälkeen joka päivä isoäidin luona.

 

Äitini kuoli, ja pikkuveljeni kuoli hänen kanssaan. Emme olleet antaneet hänelle vielä nimeä (saduttajan lisäys: äiti oli kuudennella kuulla raskaana). Olen surullinen, koska äitini ja pikkuveljeni kuolivat.

 

Loppu.

 

Tänään maanantaina myös Ein el-Helwehissä räjähti. Ensin kerrottiin, että pommi oli surmannut kaksi ihmistä, joista toinen oli Shehadah Jawhar, yksi Jund el Shamin johtajista. Kaksi viikkoa sitten tämä ryhmä taisteli Libanonin armeijaa vastaan Ein el-Helwehissä.

 

Myöhemmin ilmoitettiin, ettei kyseessä ollutkaan pommi, vaan happikanisterin räjähdys autonrengasmyymälässä lähellä Ein el-Helwehin porttia alueella, jolla Jund el Sham on pitänyt majaansa.

 

Kirsti Palonen