Vaikka paikalliset ja kansainväliset tiimit ovat aloittaneet tiedotuskampanjoita ammusten tuottamista vaaroista Nahr el-Baredin leirillä, Beddawin leiriin väliaikaisesti asettuneet pakolaiset ovat ilmaisseet huolensa, että kampanjat eivät tavoita joitakin asukkaita. Tästä kertoo tämän päivän The Daily Star. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

"Tarvitsemme ehdottomasti enemmän tietoa tästä asiasta", sanoo Waled Awat, filosofian opettaja Nahr el-Baredista. Hän on mukana levittämässä UNRWA:n ja UNICEF:in miinatiedotusta. "Tällä hetkellä teemme työtä kouluissa ja Beddawin leirissä, mutta koulujen ulkopuolella asuvat eivät saa tietoa", kuvaa Awat hankkeen tämänhetkistä tilannetta.

 

YK, Punaisen Ristin Kansainvälinen Komitea ja paikalliset kansalaisjärjestöt ovat alkaneet järjestää Beddawissa tilaisuuksia, joissa annetaan pakolaisille tietoa miinoista ja räjähtämättä ammuksista, jotka ovat jääneet räjähtämättä Fatah al-Islamin ja Libanonin armeijan jäljiltä. Awat on osallistunut kahteen ensimmäiseen tilaisuuteen ja kuvaili niiden sisältöä The Daily Starille.

 

Ensimmäisen tilaisuuden otsikko oli "Älä mene lähelle, älä koske, kerro jollekin". Siinä selitettiin, mihin pitää kiinnittää huomiota sekä mitä tehdä ja mitä taas ei, jos näkee epäilyttäviä tai outoja esineitä. Toinen tilaisuus oli spesifimpi. Siinä leiri jaettiin pienempiin osa-alueisiin. Jokaiselle alueelle nimettiin tietyt ihmiset vastuuhenkilöiksi.

 

Awatin arvion mukaan 50–60 prosenttia väestöstä on nyt saanut tietoa tilanteesta ja sen vakavuudesta, mutta aina on olemassa vaara, että he eivät ota sitä tarpeeksi tosissaan. Kampanjassa kehotetaan ihmisiä pysymään poissa leiristä siihen asti, kunnes armeija ilmoittaa taistelujen loputtua leirin "puhtaaksi". Mutta Awatin mukaan paluuta ei ole organisoitu, joten on vaara, että asukkaat haluavat palata välittömästi.

 

Eräässä koulussa, johon on majoitettu Nahr el-Baredin pakolaisia, Mahmoud Khodor, 12, toistaa ohjeita, joita hänelle on annettu: "Jos näen miinan, en mene sitä lähelle ja menen kertomaan jollekin viranomaiselle. Ne ovat erilaisia kuin tavalliset pommit ja ne ovat hyvin hyvin vaarallisia." Poika sanoo kuulleensa näistä asioista isältään ja lukeneensa julisteista, joita on huomannut ympärillään. Aika hirveältä tuntuu, että 12-vuotias lapsi käyttää ilmaisua "tavallinen pommi".

 

693707.jpg

 

Mahmoudin serkku, 21-vuotias Mohammad Khodor toteaa The Daily Starille, että miinoista tarvittaisiin yksityiskohtaisempaa tietoa. "Me olemme nuori sukupolvi emmekä ole tosielämässä kokeneet aikaisemmin mitään tällaista, toisin kuin vanhempamme", perustelee Mohammad.

 

Tiedotuskeinoina on käytetty lehtisiä, julisteita, opetustilaisuuksia ja televisiolähetyksiä. Waled Awat on huolissaan mm. niistä pakolaisista, jotka eivät ole enää pohjoisessa ja myös siitä, jaksavatko pakolaiset odottaa. Niin kauan kuin armeija kontrolloi leiriä, kukaan ei pääse palaamaan, mutta paine paluuseen tulee sitä kovemmaksi, mitä pidempään Nahr el-Baredin asukkaat joutuvat olemaan pois kotoa hankalissa oloissa.

 

Mohammad Khodor sanoo tästä asiasta: "Ymmärrämme, miten tärkeää miinojen raivaus on, mutta samaan aikaan haluamme vain päästä kotiin."

 

Tätä lukiessani mietin, olisiko miinavalistuksessa käyttöä niille BAS:n nuorille aktiiveille, joita Psykologien Sosiaalinen Vastuu ja World Comics Finland kouluttivat kesällä 2005 käyttämään sarjakuvaa kampanjavälineenä. Ensi viikolla pääsen neuvottelemaan siitä yhteistyöjärjestömme kanssa Libanonissa.

 

Mutta miinojen raivaamiseenkaan ei ole vielä päästy kaikessa rauhassa. Tänään keskiviikkona ajoittainen tulitus on edelleen jatkunut Nahr el-Baredissa ja armeijan kerrottiin ampuneen tykkitulta Fatah al-Islamin jäljellä olevien taistelijoiden asemiin.

 

Tästä huolimatta puolustusministeri Elias Murr totesi eilen jo toistamiseen viikon sisällä, että armeija on suorittanut sotilaallisen tehtävänsä hävittämällä ja valtaamalla kaikki Fatah al-Islamin asemat Nahr el-Baredin leirillä.

 

Puolustusministeri Murr totesi dubailaiselle Al-Arabiya televisionille, että armeija kontrolloi nyt 80 prosenttia Nahr el-Baredin leiristä.

Eri lähteiden mukaan 200–300 Fatah al-Islamin taistelijaa on saanut surmansa. Monet heistä eivät ole sen paremmin palestiinalaisia kuin libanonilaisia, vaan islamisteja, jotka edustavat eri kansallisuuksia ja tulevat eri maista, jopa esim. Bangladeshista ja Marokosta.

 

AFP:n tietojen mukaan palestiinalaiset ryhmät suojelevat Nahr el-Baredin leirissä vielä olevia siviilejä leirin eteläosassa olevalla alueella. Tämä on sovittu armeijan kanssa turva-alueeksi.

 

Kirsti Palonen