<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Avustusjärjestöt alkavat olla kovilla, kun niillä on hoidettavanaan pohjoisen Nahr el-Baredin pakolaisleiristä paenneitten noin 25.000 ihmisen lisäksi uusia pakolaisia Ein el-Helwehin leirin asukkaiden paettua Libanonin armeijan ja Jund al Shamin välisiä taisteluja kaksi päivää sitten.

 

Tämä pakolaisryhmä on tosin huomattavasti pienempi kuin aikaisempi. Eilen puhuttiin 500:sta. Tänään Libanonissa ilmestyvä englanninkielinen The Daily Star mainitsee Ein el-Helwehistä lähteneitten määräksi 300. Monet olivat palanneet koteihinsa.

 

Paenneitten joukossa oli 25 perhettä, jotka olivat samanlaisissa olosuhteissa jättäneet kotinsa Nahr el-Baredin pakolaisleirillä vajaat kaksi viikkoa aikaisemmin. Palestiinan Punaisen Puolikuun edustaja Mohammad Osman kertoi The Daily Starille, että Nahr el-Baredista tulleet olivat nyt paenneet toistamiseen, nyt Bourj el-Barajnehin pakolaisleirille Beirutiin. Tällainen  trauman nopea uusiutuminen nostattaa vielä tuoreessa muistissa olevat kokemukset elävästi pintaan ja ne tuottavat psyykkisiä kärsimyksiä akuutin tilanteen aiheuttaman stressin lisäksi.

 

Kaikkineen tilanne Ein el-Helwehissä oli sekava viime sunnuntaina. Osa leiristä paenneista ehti jo palata sinne, mutta taistelujen alettua uudelleen he pakenivat toistamiseen saman päivän aikana. Nyt leirin tilannetta on kuvattu kaikissa tarkastamissani lähteissä rauhoittuneeksi. Kun huhut levottomuuksien laajenemisesta ovat liikkeellä, on ymmärrettävää, että useat lähteneistä eivät uskalla vielä palata Ein el-Helwehiin.

 

Leirin sisällä on yksi Palestiinan Punaisen Puolikuun klinikka, jolla työskentelee yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa. He olivat maanantaina valmiina ottamaan vastaan potilaita, mutta hoitoon ei tullut yhtään taisteluissa loukkaantunutta siviiliä.

 

Bourj el-Barajnehin lisäksi Ein el-Helwehistä lähteneitten on kerrottu asettuneen Sourin (Tyroksen) lähellä sijaitseviin Bourj el-Shemalin ja Rashidien pakolaisleireille. Toiset ovat jääneet Saidaan puistoihin, moskeijaan tai kaupungintalon alueelle. Osa paenneista on sijoittunut sukulaisten luokse muualle Libanoniin. UNRWA on paikallistanut Rashidiesta 19 perhettä, mutta toteaa, että siellä on mahdollisesti heitä enemmänkin.

 

UNRWA on jakanut näillekin pakolaisille patjoja, peitteitä ja ruokaa, mutta tämä uusi pakolaisongelma koettelee järjestön heikkoa rahatilannetta. Järjestö onkin julkistanut vetoomuksen 12,7 miljoonan dollarin avustuksen saamiseksi tuhansista pakolaisista huolehtiakseen. Aiemmin mainitun avun lisäksi UNRWA toivoisi The Daily Newsin mukaan voivansa avata Saidassa pakolaisille yksityiskoulun.

 

Samainen The Daily News kertoo USA:n ilmoittaneen, että se voisi uudelleen toimittaa avustusta Libanonin armeijalle ensi maanantaina.

 

Kirsti Palonen