Libanonilaisten lähteitten mukaan rauhallisen aamun jälkeen Libanonin armeijan ja Fatah al-Islamin joukkojenvälillä on ollut laukausten vaihtoa tänään torstaina, Nahr el-Baredin taistelujen 33. päivänä. Fatah al-Islamin taistelijat ovat kaivaneet ns. vanhassa leirissä tunneleita ja puhkaisseet talojen seiniin aukkoja, mitkä mahdollistavat heidän liikkumisensa paikasta toiseen ulkopuolelta näkemättä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Fatah al-Islamin jäljellä olevaa joukkoa kuvataan motivoituneeksi, hyvin koulutetuksi, hyvin aseistetuksi ja valmiiksi liikkumaan paikasta toiseen. Tällaisen vastustajan kanssa kamppaileminen on Libanonin armeijalle vaikeaa. Joukossa oletetaan olevan, Irakin-veteraaneja, jotka ovat siellä  käyneet aikaisemmin Amerikan-vastaista taistelua.

 

Palestiinalaiset välittäjät esittivät eilen keskiviikkona armeijalle suunnitelman, jolla kuukauden kestänyt sotiminen lopetettaisiin. Tilanteen ratkeaminen neuvotteluin näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Nahar Ashabab –sanomalehti siteerasi tänään puolustusministeri Elias Murria: ”Mitään neuvotteluja ei tule ennen kuin sotilaalliset operaatiot saadaan päätökseen ja armeija kontrolloi Nahr el-Baredia.”

 

Sotilaat purkivat tänään räjähteitä, joita Fatah al-Islamin taistelijat olivat jättäneet osiin uutta leiriä. Armeija vahvisti kontrolliaan vallatuilla alueilla.

 

Tänään Libanonissa koettiin poliisin mukaan voimakkaimmat Israelin sotakoneitten ylilennot tämän vuoden aikana. Äänivallin rikkomisesta johtuvia pamauksia jouduttiin kuuntelemaan Etelä-Libanonissa ja Bekaan laaksossa. Vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701 neljä lentokonetta tunkeutui Libanonin ilmatilaan. Matalalla lentäneet koneet havaittiin poliisin mukaan myös Libanonin ja Israelin välisen rajan länsi-, keski- ja itäsektoreilla, joille on sijoitettu YK-joukkoja.

 

Äänivallin murtavia matalalentoja Gazan päällä on pidetty yhtenä psykologisen kidutuksen muotona ja niitä on ankarasti arvosteltu eri puolilla maailmaa. Samanlaista kidutusta ne ovat Libanonissa, jossa muistetaan, että viimeisimmän sodan puhkeamisen vuosipäivään on aikaa kolme viikkoa.

 

Vuosipäivät herättävät pelkoa pahan kokemuksen toistumisesta, ja psykologisesti se toistuukin ihmisten mielissä. Israelin lentokoneitten ylilennot ja niiden aiheuttamat paukahdukset muistuttavat Libanonin väestöä niistä raastavista sodan äänistä, joita heidän oli kestettävä viime vuonna 34 päivän ajan.

 

Kirsti Palonen