BAS:n tukitoimintaa on aiempaa tietoisemmin alettu kohdistaa lasten lisäksi äiteihin. Parin päivän takaisessa raportissa Beddawista todettiin, että äitien tuen tarve on lisääntynyt ja työskentelyä heidän kanssaan on tehostettu. BAS:n psykologi tapaa osan äideistä. Osa taas ohjataan mielenterveysalan ammattilaisten vetämään ryhmäterapiaan, jota järjestää BAS:n kanssa nyttemmin yhteistyön aloittanut Al-Amal.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Shatillan pakolaisleirillä BAS on kytkenyt Nahr el-Baredista tulleitten äitien tuen jo ennen taistelujen alkamista meneillään olleeseen lisääntymisterveydenhuollon hankkeeseen. Kaksi päivää sitten 16 äitiä osallistui luentotilaisuuteen, jonka piti kätilö Fadya Hamzeh. Hän käsitteli henkilökohtaisen hygienian ja puhtaan ympäristön merkitystä sairauksien ehkäisemisessä.

 

Shatillan luennon yhteydessä Nahr el-Baredin pakolaisäidit kertoivat suurimmista ongelmistaan. Niitä olivat mm. sietämätön tilanahtaus, ilmaston suuri kosteuspitoisuus, hyönteiset, hiiret ja rotat, täit ja ihoinfektiot. Nämä ongelmat välitettiin UNRWA:lle pikaisia toimenpiteitä varten.

 

Samana päivänä BAS:n Shatillan toimintakeskuksessa 32 näiden äitien lasta auttoi innokkaasti koristelemaan esiintymislavaa, jota valmisteltiin päiväkodin kevätjuhlaa varten.

 

663722.jpg

BAS:n keskuksessa Shatillan pakolaisleirillä järjestetään toimintaa muutamalle kymmenelle Nahr el-Baredista paenneelle lapselle. Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto.

 

Beddawissa BAS:n ja Handicap Internationalin mielenterveystyöntekijät jatkoivat yhteistyötään aiemmin sovitun työnjaon ja ohjauskäytännön mukaan. 13.6. BAS:n psykologi vastaanotti 13 potilasta yksilöllisesti. Handicap Internationalin kolmessa lapsiryhmässä oli yhteensä 15 lasta. Seuraavana päivänä psykiatrilla oli 10 potilasta.

 

Beddawissa jatketaan lasten toimintoja aiempaan tapaan. 13.6. aamupäivätoimintoihin osallistui 196 lasta ja seuraavana päivänä 183. Iltapäivän toiminnoissa oli mukana 215 lasta 13.6. ja seuraavana päivänä 250.

 

Musiikkiohjelmalla oli vaikeuksia. 13.6. se jouduttiin keskeyttämään. Generaattoria piti huoltaa eikä toiminnassa tarpeellista sähköä ollut. Seuraavana päivänä voitiin jatkaa suunnitelmien mukaisesti.

 

663723.jpg

Päivittäisen aterian tarjoaminen lapsille on tärkeä osa BAS:n toimintakeskusten avustustyötä; tässä Shatillan pakolaisleirillä Beirutissa. Kuva: Beit Atfal Assumoudin kuva-arkisto.

 

Jo aiemmin BAS:n johtava hammaslääkäri Faizah Masri on todennut, että kun sydämeen sattuu, niin hampaissakin viiltää. Beddawin hammashoitoklinikka on ollut koko ajan täystoiminnassa. 13.6. vastaanotolla kävi 43 potilasta ja yhdeltä poistettiin tikit. Seuraava päivä oli vielä kiireisempi: 57 potilasta, joiden lisäksi tuli kaksi ensiapuluonteista hoitoa tarvitsevaa.

 

Shatillan hammashoitoklinikka työskentelee lähes samalla teholla. 13.6. otettiin vastaan 39 lasta. Sen lisäksi hammashoitoklinikalta annettiin 11 lapselle lääkitystä, pääasiassa yskänlääkettä ja antibiootteja. Myös neljä aikuista sai antibiootteja.

 

Kirsti Palonen