Libanonin armeijan ja Nahr el-Baredin pakolaisleiriin linnoittautuneitten Fatah al-Islamin taistelijoiden välillä puhkesi tänään tiistaina kiivaita taisteluja. Aamulla kuoli kaksi armeijan sotilasta. Eilen maanantaina armeijan edustaja totesi, että Fatah al-Islam on ajettu nurkkaan. Sen edustajat taas ovat toistaneet yhä uudelleen, että heidän taistelijansa eivät antaudu.

 

Taistelujen jatkumisesta huolimatta on alkanut levitä usko, että loppu on lähellä. Palestiinalaiset välittäjät ovat esittäneet toiveikkaita arvioita, että pian saavutettaisiin sopimus, joka lopettaa kuukauden kestäneet taistelut Libanonin armeijan joukkojen ja Nahr el-Baredin pakolaisleirille linnoittautuneitten ääri-islamistien välille. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Palestiinalaisen poliittisen lähteen mukaan ryhmä palestiinalaisia välittäjiä tapasi maanantaina Shahin Shahinin, yhden Fatah al-Islamin avainhenkilöistä ja keskusteli hänen kanssaan aselevosta. Shahinin sanottiin suhtautuneen myönteisesti suunnitelmaan tulitauosta, jonka jälkeen Fatah al-Islamin taistelijat vetäytyisivät leirin virallisten rajojen sisäpuolelle. Maltilliset palestiinalaiset ryhmittymät kokoaisivat sitten 150 miestä, jotka sijoitetaan asemiin eri puolille Nahr el-Baredia, ja Fatah al-Islam ilmoittaisi joukkojensa hajaantumisesta.

 

Em. tietolähteen mukaan tänään odotettiin armeijan vastausta välitysehdotukseen. Armeija taas odotti, saako ehdotus poliittisen hyväksymisen.

 

Toiveikkaasta suhtautumisesta kertoi myös eilen julkaistu UNRWA:n edustajan Karen Abu Zaydin haastattelu. Hän puhui Jordaniasta käsin Nahr el-Baredin jälleenrakennuksesta todeten, että se on aikaa vievä prosessi ja ennen sen alkua on raivattava pois räjähtämättömät ammukset, jotta pakolaisten on turvallista palata.

 

Ya Libnan Televisionin nettisivujen mukaan tähän päivään mennessä on Nahr el-Baredin taisteluissa kuollut ainakin 162 ihmistä, heistä 73 Libanonin armeijan sotilaita, ainakin 75 Fatah al-Islamin taistelijaa ja 32 siviiliä. Eri lähteissä uhrien lukumäärät vaihtelevat.

 

Kirsti Palonen