Voi ei, BBC:n ja Ylen mukaan taas neljä UNIFIL:in rauhanturvaajaa on kuollut Etelä-Libanonissa. Tällä kerralla espanjalaisia. Miehet olivat liikkeellä kahdella panssaroidulla miehistönkuljetusautolla. Räjähdyksen syynä oli tienvarsipommi. Jotkut libanonilaislähteet ovat kertoneet viidestä kuolleesta ja kolmesta haavoittuneesta.

Libanonin televisiossa puhunut UNIFIL:in edustaja sanoi, että iskulla voi olla vaaralliset seuraukset. Mitä ne olisivat? Että UNIFIL vetää joukkonsa suunniteltua aikaisemmin Libanonista ja jättää kaikki tiedetyt ja tuntemattomat pukarit tappelemaan keskenään? Onko länsimailla muita mahdollisuuksia vaikuttaa Libanonin tilanteeseen kuin panna rauhanturvaajat liemeen?

Ya Libnan kertoo, että yksi Tripolissa surmansa saaneista kuudesta islamistitaistelijasta oli Australian kansalainen ja että kolme muuta australialaista on pidätetty epäiltyinä yhteyksistä ääriryhmiin. Beirutin Australian suurlähetystön virkailijat ovat pyytäneet päästä pidätettyjen puheille ja ovat auttaneet myös heidän perheitään.

Yksi pidätetyistä mainittiin nimeltä. Hänen kerrottiin olevan 33-vuotias Ibrahim Sabouh, joka on työskennellyt rahoitusalalla Sydneyssä, mutta asunut runsaan vuoden perheineen Tripolissa Abu Samrassa.

Mitä lähemmäksi tulee päivä, jolloin matkustan Libanoniin, sitä tiiviimmin huomaan seuraavani uutisia sieltä päin. Televisioni on rikki, mutta en tiedä miten hyvin sen avulla pysyisi tässä hullunmyllyssä kärryillä. Ehkä roikkuisin netissä siitä huolimatta, vaikka televisio toimisi. Ehkä uutisten seuraaminen on yksi keino luoda itselleen turvallisuudentunnetta. Sitähän myös libanonilaiset ja palestiinalaiset tekevät koko ajan poikkeustilanteiden kestäessä. Tuntuu paremmalta olla sellaisessa vaarassa, josta on hajulla kuin olla tuntemattoman uhkaamana.

Itse en tunne oloani uhatuksi. Yhteistyökumppanimme on aina asettanut selkeät rajat sille, mihin voi milloinkin mennä. Ja niitä tottelemalla olen välttynyt vaaratilanteilta. Suurin vaara on vuosikaudet ollut, että hukkaan jotain, mistä siitäkin yhteistyökumppanini minua varoittelevat.

Kirsti Palonen