On vaikea saada käsitystä Libanonin palestiinalaisleirien tämänhetkisestä tilanteesta. Eri lähteiden välittämä informaatio on ristiriitaista. Joka tapauksessa taistelut Nahr el-Baredissa jatkuvat ja Ein el-Helwehissä on ollut yhteenottoja Libanonin armeijan ja Jund al Sham -ryhmän välillä.

Jund al Shamin jäsenistä enemmistön kerrotaan olevan libanonilaisia ja osan palestiinalaisia. Eri lähteistä kerätyn tiedon perusteella voi sanoa, että ainakin armeijan ja Jund al Shamin miehiä on kuollut, yleisimmin 2 ja 2, mutta yhdessä lähteessä Jund al Shamin miestappiot nousivat seitsemään ja useammassa lähteessä mainitusta Asbat al Ansar -ryhmästäkin kerrottiin yhden kuolleen. Viimeksi mainittua vainajaa, samoin kuin myöskään aiemmin mainittua yhtä siviiliuhria ei ole esiintynyt muissa lähteissä.

Ein el-Helweh on maan suurin palestiinalaisleiri noin 40 kilometrin päässä Beirutista etelään päin. Siellä on UNRWA:n tilastojen mukaan yli 45.000 rekisteröityä palestiinalaispakolaista. Useampien lähteiden mukaan 500 Ein el-Helwehin asukasta on paennut läheiseen Saidan kaupunkiin. Haastatellut kertovat pelänneensä, että omalla leirillä alkavat samanlaiset taistelut kuin Nahr el-Baredissa.

Ein el-Helwehissä oli tänään hiljaista. Koulut ja kaupat olivat kiinni. Myös Saidan asukkaat pysyttelivät sisätiloissa.

Punaisen Ristin Kansainvälinen Komitea on toimittanut Saidan kaupungintalolle asettuneille 250 pakolaiselle viisi tonnia ruoka-apua, 150 hygieniapakkausta ja 500 huopaa. Osan Ein el-Helwehistä paenneista on kerrottu olevan Saidan puistoissa kyhäämissään väliaikaisissa suojissa.

Yhden tarkastamani lähteen mukaan jännitteet ovat alkaneet tuntua voimakkaina myös Rashidien ja Bourj el-Shemalin pakolaisleireillä lähellä Sourin (Tyros) kaupunkia Etelä-Libanonissa lähellä Israelin rajaa. Tästä en löytänyt muualta mainintoja.

Ja kaiken tämän kireän tunnelman keskellä osui silmiini Libanonin armeijan virallisten nettisivujen uutinen, että jo neljä päivää sitten Beirutin bulevardi, jolla valtava autopommi tappoi Rafik Haririn, on avattu liikenteelle.

Kirsti Palonen