Tohtori Saleh Bhar: Fatah al Islam ollut Nahr el-Baredissa kolmen kuukauden ajan. Leirissä yli 20 siviilin joukkohauta<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sari Chreih, American University of Beirutin opiskelija ja Razan Al-Ghazzawi, University of Balamandin jatko-opiskelija olivat kuulleet Nahr el-Baredissa asuvasta lääkäristä, jolla oli tietoa joukkohaudasta tällä leirillä. He tapasivat 5.6.2007 Saleh Bharin, joka työskentelee lastenlääkärinä American University of Beirutin sairaalassa Beirutissa. Sari ja Razan haastattelivat tohtori Bharia ja ovat purkaneet koko haastattelun kysymyksineen ja vastauksineen. Tämä artikkeli perustuu em. materiaaliin.

 

Tohtori Bahr kertoo militanttien Fatah al-Islamin jäsenten alkaneen tulla Nahr el-Baredin leiriin noin kolme kuukautta sitten ja lopulta heitä oli iso joukko. Hän luettelee ryhmän jäsenten kansalaisuuksia: libanonilaisia, saudeja, jordanialaisia, syyrialaisia ja joitakin Pohjois-Afrikasta, kuten Algeriasta ja Tunisiasta. Useimmat heistä eivät ole arabeja, vaan Afganistanista ja Bangladeshista, minkä hänen mukaansa pystyy päättelemään miesten vaatetuksesta. Miehet kasasivat hiekkasäkkejä vuokraamiensa tai ostamiensa talojen eteen ja hankkivat niihin aseistusta. Tohtori Bhar kysyy: "Miten nämä aseet päätyivät leiriin?"

 

Saleh Bhar ajattelee, että asejoukkojen läsnäolo yli kolmen kuukauden ajan ei ole sattumaa, vaan suunniteltua. Hän epäilee, että meneillään on salaliitto palestiinalaisia vastaan ja heidän Libanonissa asumistaan vastaan. Hän kysyy, miksi Nahr el-Baredia pommitettiin eikä Tripolia, vaikka armeija menetti siellä 27 sotilasta. Tohtori Bhar toteaa, että tällä hetkellä on meneillään hyökkäys koko leiriä eikä vain Fatah al Islamia vastaan ja muistaa Sabran ja Shatillan verilöylyä.

 

Saavuttuaan leirille Fatah al-Islamin miehet pyrkivät Bharin mukaan istuttamaan omia normejaan leirin asukkaisiin. Jos he näkivät, jonkun juovan alkoholia, he pieksivät häntä. He kehottivat nuoria käymään moskeijassa ja rukoilemaan. He tappoivat useammin kuin yhden kerran jonkun Nahr el Baredin leirin asukkaan. Tästä on kerrottu uutisissa ja televisiossa. "Tämä asejoukko asettui leiriimme, ja Libanonin hallinto ja palestiinalaiset virkamiehet ovat olleet vaiti tai tehneet heidän kanssaan yhteistyötä", sanoo tohtori Bhar.

 

Pommitusten ensimmäisen päivän ensimmäisinä tunteina tohtori Bharin setä kuoli kotonaan, kun häneen osui ammus. Paikalla olivat silloin lisäksi hänen kaksi poikaansa ja naapuri Raed el Shans. Myös tämä naapuri kuoli. Setä, Salim Bhar, oli kuollessaan 75-vuotias. Talo oli vaurioitunut pahasti. Monet tohtori Bharin sukulaisista menettivät kotinsa, mm. serkku Amin Bhar ja toinenkin serkku.

 

Salim Bhar ja hänen naapurinsa Raed el Shans olivat niiden yli 20 kuolleen joukossa, jotka haudattiin tohtori Bharin serkun mukaan joukkohautaan. Näiden itselleen läheisimpien lisäksi tohtori Bhar mainitsee nimeltä 11 muuta samaan hautaan joutunutta. Kaksi heistä oli lapsia, jotka olivat iältään tuskin viittätoista. Jotkut näistä vainajista kuolivat, kun heidän taloihinsa osui pommeja ja toiset kuolivat ammuksista saamoihinsa vammoihin. Kellään ei tohtori Bharin mukaan ollut mitään tekemistä politiikan kanssa. He olivat siviilejä. Hän kertoo, että näitä vainajia haudattaessa oli paikalla tohtori Fath Alla, joka voi vahvistaa hänen kertomuksensa paikkansapitävyyden.

 

Lopuksi tohtori Saleh Bhar halusi sanoa: "Vaikka paljon ihmisiä kuolee ja se on tragedia, kukaan ei puhu siitä. Toinen tragedia odottaa niitä, jotka ovat hengissä. Mihin he menevät nyt? Kuka rakentaa leirin uudelleen? Joudummeko ikuisesti asumaan muitten ihmisten kodeissa muissa leireissä?"

 

Kirsti Palonen