Libanonin armeija on joutunut palaamaan lähtöruutuun kuin Afrikan tähdessä. Myöhään eilen illalla se kävi kiivaita taisteluja Tripolissa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun taistelut Fatah al-Islamin joukkoja vastaan alkoivat 20.5. Naharnetin tämänpäiväinen uutisointi on kuin seikkailukertomuksesta, mutta karmivaa luettavaa, kun uhrit henkilöityvät, vaikkakaan eivät saa nimeä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Libanonin turvallisuuslähteet kertoivat Naharnetille, että taistelut puhkesivat myöhään eilen illalla, kun armeijan yksikkö ratsasi asuntoa Tripolin Abu Samran kaupunginosassa etsiessään Fatah al-Islamin liittolaisina pidettyjä terroristeja. Sotilaita alettiin tulittaa. Armeija vastasi ampumalla panssaritykeillä ja sitten armeijan joukot tekivät rynnäkön rakennukseen automaattiasetulituksen suojaamina sen jälkeen, kun asukkaat oli evakuoitu.

 

Asemiehet onnistuivat kuitenkin pakenemaan läheiseen oliivipuulehtoon surmattuaan kolme asukasta: poliisin, tämän tyttären ja apen. Myös yksi sotilas kuoli taisteluissa ja 12 siviiliä haavoittui. Armeija takavarikoi ”suuret määrät” aseita ja ammuksia.

 

Armeijan yksiköt saartoivat oliivilehdon ja alkoivat ”metsästää terroristeja”. Heidän johtajakseen oletetaan Libanonin kansalainen Basil as-Sayed, joka Naharnetin mukaan on Pohjois-Libanonissa tunnettu salafisti.

 

Salafisti on hyvin laaja termi, jolla viitataan useihin ryhmiin. Yhteinen nimittäjä on, että he sanovat noudattavansa uskoa ja tapoja juuri samassa muodossa kuin profeetta Muhammed ja tämän seuraajien ensimmäinen sukupolvi. Naharnetissa salafisti käsittääkseni sisältää piiloviittauksen al-Qaida-yhteyksiin. Osama bin Laden luetaan radikaaleihin salafisteihin.

 

Näitä uusia Tripolin yhteydenottoja edelsi Salafi-liikkeen ehdotus, että muodostettaisiin islamilainen Sharia-tuomioistuin, jossa käsiteltäisiin niiden Fatah al-Islamin taistelijoiden asia, jotka ovat tällä hetkellä linnoittautuneina pienelle alueelle Nahr el-Baredin ydinosassa 12 kilometrin päässä Tripolista.

 

Hallituslähteet ovat todenneet Naharnetille, että ”minkään Libanonin virallisen päättäjätahon on mahdotonta hyväksyä terroristien haastaminen mihinkään muuhun kuin sotilastuomioistuimeen”.

 

BBC:n mukaan taisteluissa kuoli ainakin kymmenen ihmistä: kaksi siviiliä (nähtävästi Naharnetin mainitsemat poliisin tytär ja appi), yksi sotilas, poliisi ja ainakin kuusi islamistien asemiestä. Myös Yle on maininnut kymmenen vainajaa. Naharnet ei kerro armeijan vastapuolen menetyksistä.

 

Kirsti Palonen