Vähän aikaa sitten avattiin Beirutissa liikenteelle katuosuus, joka oli ollut suljettuna siitä asti, kun valtava pommi surmasi helmikuussa 2005 Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn ja 22 muuta ihmistä tämän auton ajessa St. George Hotelin ohi lähellä Beirutin merenrannan vilkasta kävelykatua.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime kuussa päätöslauselman Haririn murhaa tutkivan tuomioistuimen perustamisesta ja päätöslauselma astui voimaan kolme päivää sitten.

 

Tänään pommi surmasi Rafik Haririn ja nyttemmin hänen poikansa Saad Haririn liittolaisena tunnetun kansanedustaja Walid Eidon, hänen poikansa, kaksi henkivartijaansa ja kahdeksan muuta ihmistä. Valtava räjähdys vavisutti vilkasta Beirutin merenranta-aluetta, lähellä lasten huvipuistoa, Libanonin armeijan tarkasti vartioitua uimarantaa ja kahta pelikenttää.

 

659074.jpg

 

Monilla on Libanonissa tapana sanoa, että kaikki paha tulee Syyriasta. Samansävyisiä ovat olleet reaktiot nytkin. Eido on ollut tunnettu Syyrian-vastaisuudestaan ja yksi oletus jo pidempään jatkuneesta pommien sarjasta on ollut, että Syyria yrittää estää em. tuomioistuimen toimintaa.

 

Kirsti Palonen