BAS:n vakituisena henkilökuntana työskentelee kokeneita lastentarhanopettajia, jotka osallistuvat lisäksi koko ajan ulkomaisten yhteistyöjärjestöjen mahdollistamaan jatkokurssitukseen. Lastentarhanopettajia on osallistunut myös monille PSV:n suomalaisten yhteistyökumppaniensa kanssa järjestämille kursseille, esim. sadutus-workshopiin, metsämörriohjaajan peruskurssille ja ruohonjuurisarjakuva-workshopiin.

Sodan aikana ne lapsiperheet, jotka päätyivät pakomatkallaan BAS:n toimintakeskuksiin, olivat onnekkaita, sillä niin lastentarhanopettajilla, sosiaalityöntekijöillä kuin BAS:n lukuisalla vapaaehtoisjoukolla on ymmärtämystä siitä mitä lapsi tarvitsee vaikeissa olosuhteissa. Vapaaehtoisina on mm. nuoria aikuisia, jotka ovat toimineet partioliikkeessä ohjaajina leireillä ylipäätään tai vielä erityisesti BAS:ssa.

Tämä perusosaaminen ja -valmius käynnistettiin osaksi pakolaisperheitten lasten psykososiaalista auttamista. Lapset saivat olla lapsia ja vuorovaikutuksessa turvallisen aikuisen kanssa.

Beddawin toimintakeskuksessa otetut kuvat näyttävät, mitä lapset BAS:in mielestä tarvitsevat.

He tarvitsevat katon päänsä päälle ja mahdollisuuden rauhoittua ja levätä. Kun on hätätilanne, vaatimattomatkin olosuhteet kelpaavat, kunhan ne palauttavat turvallisuudentunnetta.

154113.jpg

154109.jpg

He tarvitsevat puhtautta. 

154111.jpg

154121.jpg

He tarvitsevat ravintoa.

154104.jpg

He tarvitsevat mahdollisuuden leikkiä keskenään.

154102.jpg

154107.jpg

Lapset tarvitsevat myös aikuisten ohjaamia leikkejä ja telmimismahdollisuutta.

154091.jpg

154094.jpg

 

154097.jpg

154093.jpg

Monet lapset ovat kiinnostuneita askartelemaan ja saamaan aikaan käsillään.

154100.jpg

Ja lapset tarvitsevat mahdollisuuden ilmaista itseään, kokemuksiaan ja tunteitaan eri tavoin, esim. piirtämällä ja keskustelemalla piirtämästään.

154114.jpg

Yllä olevassa kuvassa syntyy niitä piirustuksia, joita voit tarkastella otsikolla "Aikuiset taistelivat, lapset kertovat 1" kirjoitetussa blogimerkinnässä.

154116.jpg

Osin tähän psykososiaaliseen toimintakokonaisuuteen on PSV:n keräämiä avustusrahoja käytetty.

BAS:n tavoitteena on jatkaa tätä työtä lasten kanssa psykososiaalisena ensiapuohjelmana kuukauden ajan senkin jälkeen, kun nämä ovat palanneet kotileireilleen.

Lahjoitukset auttavat BAS:ia tässä työssä.

Kirsti Palonen