BAS:n johtava hammaslääkäri Faizah Aina välitti juuri tietoja Nahr el-Baredissa työskentelevien ystävien tilanteesta. Suurin osa BAS:n henkilökunnasta on onnistunut pakenemaan leiristä Beddawin pakolaisleirille.

 

607174.jpg

BAS:n henkilökunta on paennut Nahr el-Baredista. Kuvassa BAS:n toimintakeskuksen sisääntulo vielä vahingoittumattomana viime joulukuussa. Kuva: Pia ja Juhani Lohikosken kuva-arkisto.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

BAS:n toimintakeskuksen johtaja sosiaalityöntekijä Abdallah ja hänen perheensä sukulaisineen pääsivät tänään Beddawiin. Yksi leirin asukkaista antoi heille kalustetun asunnon turvapaikaksi. BAS:n toimintakeskuksesta he saivat lisäksi patjoja, vuodevaatteita, keittovälineitä jne. ensi hätään.

 

Sen sijaan Faizahilla oli surullisia uutisia Nahr el-Baredin leirillä työskennelleestä hammaslääkäri Amin Beharista. Hän joutui pommituksen kohteeksi ja kuoli välittömästi.

 

BAS:n Beddawin-toimintakeskuksen hammasklinikka on avattu kaikkien pakolaisten vapaasti käytettäväksi. Aikaisemman kokemuksen perusteella BAS:n henkilökunta osaa odottaa, että taistelujen aiheuttama paine tuottaa monenlaisia psykosomaattisia kipuja ja  jo vanhat somaattiset vaivat yleensä pahenevat. Myös uusia sairastumisia on odotettavissa, esim. viime kesän pommitusten jälkeen havaittiin useammilla BAS:n lapsilla puhjenneen esim. diabetes. Beddawin hammasklinikka on valmis vastaanottamaan niitä, joitten hampaita viiltää.

 

Beddawin klinikan hammashoitaja Nadia on luvannut saduttaa lapsia UNRWA:n koululla, jossa hän on tällä hetkellä auttamassa Nahr el-Baredista paenneita.

 

Ystävilleni, jotka valaisivat viime vuonna Lucian-päivääni, olen unohtanut kertoa, että Nadia työskentelee tämän vuoden teidän antamillanne lahjarahoilla. Ne riittivät hänen vuoden palkkaansa.

 

Kirsti Palonen