Palestiinalaisten psykologiset ongelmat lisääntyivät Libanonissa sodan vuoksi ja jatkossa ne lisääntyvät edelleen mm. heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi. Näin ennusti Kassem Aina eilen, kun vieraamme tapasivat eduskunnan arabikansojen ystävyysryhmän puheenjohtajan kansanedustaja Jaakko Laakson ja ryhmän sihteerin kansainvälisten asiain sihteeri Paula Moisanderin eduskunnassa.

 

228246.jpg

Jamilé Shehadé, Sirkku Kivistö ja Kassem Aina kertovat kansanedustaja Jaakko Laaksolle palestiinalaisten tilanteesta Libanonissa ja psykososiaalisen auttamistyön haasteista. Kuva: Kirsti Palonen<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kun tietää, että jo ennen sotaa  tilastot kertoivat selvääkin selvemmin palestiinalaisten köyhyydestä, tuntuu pelottavalta ajatella, että tilanne on vielä pahempi ja että vielä pahempaa on tulossa. Mutta Kassemilla oli perustelut tälle synkeälle ennusteelle. Palestiinalaisten heikko työllisyystilanne on sodan vuoksi entisestään kurjistunut, kun ihmiset ovat menettäneet työnsä. Esimerkiksi Etelä-Libanonissa maatyöläisillä ei ole työtä. Pelloille ei voi mennä, koska ne ovat israelilaisten jäljiltä täynnä räjähtämättömiä pommeja.

 

Vaikka palestiinalaisleireistä vain Rashidiehia ja Ein El-Helwehiä pommitettiin, köyhät palestiinalaiset menettivät paljon sodan vuoksi. Psykologisesti palestiinalaisia on vuodesta toiseen kannatellut toive paluusta  Palestiinaan, minkä he perustavat YK:n päätöslauselmaan 194. Israelin tunteeton suhtautuminen Libanonin siviileihin on omiaan heikentämään tätä toivoa.

 

Vieraat pitivät järjestölleen tärkeänä tuen saamista mielenterveysongelmiin. BAS on edelleen ainoa organisaatio, joka tarjoaa palestiinalaisille ja myös köyhille libanonilaisille ammatillisia mielenterveyspalveluja ilmaiseksi tai pienin kustannuksin.

 

Tämän lisäksi Kassem nimesi kolme kohdetta, joihin tällä hetkellä kipeimmin tarvittaisiin tukea. Pakolaisleireillä on paljon sairaita, joita voitaisiin auttaa esimerkiksi leikkauksella, mutta palestiinalaisilla ei ole niihin varaa. Tämän avustuskohteen lisäksi hän piti tärkeänä koulutuksen tukemista ja asumisolosuhteitten kohentamista.

 

Keskustelussa nousi esiin, että BAS:illa on osaamisen resursseja mielenterveyspalvelujen kehittämiseen enemmän kuin taloudellisia edellytyksiä. Erityisen hankalaa on ollut turvata riittävä  palkkaus mielenterveysalan työntekijöille. Siinä BAS on täysin ulkomaisten järjestöjen varassa ja toivoo apua myös Suomesta.

 

Sen verran myönteistä sodassa oli, että se lähensi palestiinalaisia ja libanonilaisia. Libanonilaiset tulivat maansisäisinä pakolaisina leireihin pakoon pommituksia. Heitä oli joka leirillä kouluissa tai tavallisissa köyhissä palestiinalaiskodeissa. Palestiinalaiset ottivat heidät vastaan ja auttoivat heitä. Se vähensi libanonilaisten ennakkoluuloja palestiinalaisia kohtaan.

 

Kirsti Palonen