<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Libanonissa ilmestyvä englanninkielinen The Daily News kirjoitti eilen yhteistyökumppanimme Beit Atfal Assumoudin avustustyöstä Beddawissa. Samat asiat voi lukea suomeksi yksityiskohtaisemmin tästä blogista.

Mielenkiintoista on kuitenkin, mitä havaintoja BAS:n toimintakeskuksessa vieraillut toimittaja on tehnyt: Beit Atfal Assumoudin käytävien seinät on tapetoitu värikkäillä kuvilla hävityksestä, sodasta, pommeista, luodeista ja verestä. Kaikki ovat alle 12-vuotiaiden lasten piirtämiä kuluneen viikon aikana. Neljäkerroksisen rakennuksen sisäänkäynnin yläpuolella riippuvassa kyltissä lukee englanniksi ja arabiaksi: ”Emme tarvitse jauhoja ja öljyä. Me tarvitsemme kotimme.”

 

633487.jpg

BAS:n Beddawin toimintakeskuksen sisäänkäynti rauhanomaisissa oloissa vuonna 2003. Päiväkotilapset lähdössä kotiin. Kuva: Kirsti Palonen

 

Joissain blogissa aiemmin julkaistuissa kuvissa on näkyvillä näitten ”tapettien” tekoa, lapsia purkamassa paperille kokemaansa, näkemäänsä ja kuulemaansa tai peloissaan kuvittelemaansa.

 

Yhtä hyvin arkistosta löytyvistä viimekesäisistä lasten tarinoista kuin nyt Nahr el-Baredin lasten kertomuksista huokuu sama koti-ikävä, joka on kiteytetty Beddawin toimintakeskuksen kylttiin. Viime kesänä pieni poika totesi tarinassaan, ettei maailmassa ole mitään parempaa paikkaa kuin koti.

 

Toimittaja on myös haastatellut BAS:n Nahr el-Baredin toimintakeskuksen johtajaa Abdullah Barakia, joka on täydellä teholla mukana avustustoiminnassa, vaikka joutui itsekin jättämään leirissä sijainneen kotinsa, sekä BAS:n Bourj el-Shemalin toimintakeskuksen johtajaa Mahmoud Jumaata, joka viime kuun lopulla saapui Beddawiin auttamaan avustustyön järjestämisessä. Mahmoudilla on runsaasti kokemusta tällaisesta työstä, tuoreimmiltaan viime kesältä, koska hänen leirinsä sijaitsee Etelä-Libanonissa lähellä raskaasti pommitettua Tyroksen kaupunkia.

 

Abdullah toteaa The Daily Starin mukaan, että Nahr el-Baredin lapset ovat menettäneet kaikki illuusionsa: He ovat kaikki turhautuneita, väsyneitä, järkyttyneitä ja vihaisia. Kellään heistä ei ole mitään tavoitteita.

 

Mahmoud toivoo UNRWA:lta tehokkaampaa toimintaa: Nyt meillä on 35.000 ihmistä sullottuna neliökilometrille maata ilman tuoretta maitoa ja puhtaita alusvaatteita.

 

Mutta Abdullahin mukaan todellinen kriisi on Nahr el-Baredin jälleenrakennus. Kahden viikon taistelut ovat melkein kokonaan pyyhkäisseet pois leirin sähkön- ja vedenjakeluverkoston, puhelinlinjat ja tuntemattoman määrän rakennuksia.

 

Abdullahin toteaa, ettei Beddawi ole pahin ongelma: Se odottaa meitä Nahr el-Baredissa. Useimmilla meistä ei ole jäljellä henkilöllisyystodistuksia, passeja eikä kotia, minne palata. UNRWA:n pitäisi ruveta tekemään jälleenrakennussuunnitelmaa jo tänään, koska palestiinalaisilla johtajilla ei ole siihen varoja.

 

Kirsti Palonen