Psykologi Liliane Younes osallistui eilen lauantaina PSV-läisten kanssa Helsingissä kansalaisjärjestöjen mielenosoitukseen, jossa järjestäjänä toimineen Helsinki 2006 –verkoston mukaan: "Arviolta 2500 ihmistä marssi tänään rauhan, työllisyyden, ympäristön, tasa-arvon ja peruspalveluiden puolesta Helsingissä. Rautatientorilta alkanut ja siellä mielenosoituksen jälkeen jatkunut tilaisuus keräsi päivän aikana yhteen yli kolme tuhatta EU:n nykypolitiikasta huolestunutta ihmistä."

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Koska Libanonin viime kesäisen sodan aikana järjestetyt mielenosoitukset herättivät blogikirjoittelua siitä, että oli huudettu vääränlaisia iskulauseita, PSV päätti kerätä ihmisten omia iskulauseita mielenosoitukseen. Ehdoton mielipiteenvapaus taattiin. Liliane Younes kirjoitti ensimmäisen iskulauseen.

 

 

180769.jpg

 

Kirsti Palonen (vas.) ja Liliane Younes käynnistävät iskulauseitten keräysprojektin Helsingin Rautatientorilla. Kuva: Paula Kivistö

 

180771.jpg

 

Liliane Younesin iskulause on valmistunut. Kuva: Paula Kivistö

 

180781.jpg 

We Deserve Peace and Life in Lebanon. Kuva: Paula Kivistö

 

Tuuli oli ajoittain niin navakka, että lennäkit lähtivät vauhdilla lentämään ja välillä PSV:n naapuritelttakin oli lähdössä. Onneksi paikalla oli Libanonista suomalaistuneita, jotka huolehtivat lämpimämpiin ilmoihin tottuneen vieraamme välillä lämmittelemään, kun PSV:n aktiivit keräsivät iskulauseita ja rahaa, jakoivat lennäkkejä ja keskustelivat erimaalaisten paikalletulleitten kanssa. Monet Helsinki 2006 –verkoston jäsenjärjestöjen edustajat pitivät lyhyitä puheita, joihin emme valitettavasti kyenneet keskittymään muun tohotuksemme vuoksi.

 

180797.jpg

 

Hannu Väisänen Suomen Rauhanpuolustajista miettii iskulausettaan Aino Ylirannan (vas.) ja Kirsti Palosen avustamana. Kuva: Sirkku Kivistö

 

180799.jpg

 

PSV:n sukupolvia: nykyinen varapuheenjohtaja Kirsti Palonen (vas.), entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Antti Karila ja nykyinen taloudenhoitaja Aino Yliranta. Kuva: Sirkku Kivistö

 

180806.jpg

 

PSV:n aktivisteja yhteistyökumppaneineen: vasemmalta lukien Mohamad Faraj, Liliane Younes, Kirsti Palonen, PSV:n keräysliivit ja kuvassa olevan taustakankaan suunnitellut ja valmistanut sarjakuvapiirtäjä Lidia Kivinen, Aino Yliranta, Sirkku Kivistö ja Lapset kertovat ja toimivat –yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Karlsson

 

Kun mielenosoituskulkueen lähtöaika koitti, banderollipohjana toimiva hyönteisverkko oli täynnä erikielisiä iskulauseita. Materiaali oli banderollin kantajien Lidia Kivisen ja Kirsti Palosen onneksi kevyttä ja harvaa materiaalia. Siitä huolimatta oli välillä raskasta puskea tuulenpuuskia vastaan. Edellämme kulkeneet ison "EU-tulivuoren" kantajat olivat välillä isoissa vaikeuksissa paljon meitä mittavammasta lihasmassasta huolimatta. Jatkossa julkaisemme kaikki iskulauseet, jotka kykenen lukemaan.

 

180811.jpg

 

Kansalaisbanderolli lähdössä kulkueeseen Kirsti Palosen (vas.) ja Lidia Kivisen kannattalemana. Kuva: Sirkku Kivistö

 

Tämän päivän Ilta-Sanomat julkaisi ison jutun, jossa langetettiin epäilyjä mielenosoitusta kohtaan:

 

"Monet ay-aktiivit nimittäin epäilevät, että vaikka lauantain mielenosoituksen on tarkoitus olla väkivallaton, järjestelyrintamaan kuuluu myös anarkisteja, jotka käyttävät hyväkseen ammattiyhdistyksen tukea.

 

Myös poliisi on arvioinut, että hulinointiin pyrkivät anarkistit käyttävät kansalaisjärjestön mielenosoituksia savuverhona omille toimilleen."

 

Todella ikävää ja täysin todellisuuden vastaista. Rautatientorilta lähtenyt Helsinki 2006 -verkoston organisoima mielenosoitus oli kaukana anarkismista. Lieneekö kysymys tyhmyydestä, hutiloinnista vai suoranaisesta pahasta tahdosta, kun rauhanomainen mielenosoitustapahtuma sekoitetaan anarkistien toimintaan.

 

Olin Rautatienasemalla klo 12.30 lähtien ja kuljin mielenosoitusreitin alusta loppuun enkä nähnyt tai kuullut mitään rähinöintiä.

 

Yhtä paljon poliiseja en muista nähneeni Helsingissä. Tärkeitten rakennusten edessä seisoi komeat poliisirivistöt. Ainoa yllättävä suojelukohde oli Stockmanin tavaratalo. Kysyin ystävällisen näköiseltä poliisimieheltä, oliko siellä tärkeitä henkilöitä shoppailemassa. "Te tässä tärkeitä olette", hän vastasi poliiseilla harvoin esiintulleen hymyn säestämänä.

 

180831.jpg

 

Liliane Younes ja Mohamad Faraj mielenosoituksessa Libanonin ja Palestiinan puolesta seuranaan uusi libanonilainen ja suomalainen tuttavuus. Kuva: Sirkku Kivistö

 

Kulkueessa oli leppoisa tunnelma. Ihmiset keskustelivat keskenään ja tutustuivat toisiinsa. Itse tein kulkueen aikana tuttavuutta monien uusien suomalaisten, libanonilaisten, burmalaisten kanssa.

 

180821.jpg

 

Tämän vuoksihan siellä olimme. Liliane Younes mielenosoituskulkueen saavuttua takaisin Rautatientorille takanaan Ghadi Boustanin yksi kuva Libanonista ennen sotaa ja kolme viime heinäkuulta. Kuva: Kirsti Palonen

 

Kirsti Palonen