Libanonin armeija on ilmoittanut vallanneensa kaikki Fataf al-Islamin asemat Nahr el-Baredin pakolaisleirin ns. ”uudessa osassa”. Eräs armeijan upseeri sanoi, että taistelujen voidaan katsoa loppuneen tässä osassa leiriä. Hän lisäsi kuitenkin, että armeija jatkaa jäljellä olevien vastarintapesäkkeitten puhdistamista leirissä. Armeijan tykistö ampui edelleen pientä aluetta, jota nimitetään vanhaksi leiriksi. ”Etenemme metri metriltä ja varmistamme kortteli korttelilta uuden osan, jottei sinne jää vaarallisia miinoja”, totesi em. upseeri. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nahr el-Baredin pohjoisosaa kuvataan nyt murskautuneitten betoniluurankojen ja toistensa päälle sortuneitten betonielementtien joutomaaksi, jossa armeija hivuttautuu eteenpäin talo talolta. Välittäjät ja palestiinalaiset ryhmittymät ovat edelleen antaneet optimistisia lausuntoja siitä, että taistelevien osapuolten kesken päästäisiin tulitaukosopimukseen, joka lopulta johtaisi Fatah al-Islamin joukkojen aseistariisumiseen ja hajaantumiseen.

 

Taistelut ovat aiheuttaneet Nahr el-Baredin rakennuksille suurta vahinkoa. Associated Press Television Newsille eilen tiistaina luovutettu amatöörivideo näyttää hävitystä autioituneella leirin asuinalueella. Kapeita katuja peittivät sortuneitten seinien ja parvekkeiden jätteet ja toistensa päälle kasautuneet betonielementit. Joidenkin talojen seinät olivat ammustenreikien pippuroimia. Autiolla sivukadulla oli palanut auto ja avolavakuormuri, jonka päälle oli kaatunut talon seinä.

 

27.5. – 10.6. kuvatussa videossa näkyi hyvin vähän ihmisiä. Kuuden miehen nähtiin liikkuvan talojen ulkopuolella täyttämässä vesikannuja. Eräässä talossa istui perhe lattialla aterioimassa.

 

Kirsti Palonen