Saimme tänään raportin eilispäivän 31.5.2007 avustustoiminnasta BAS:n Beddawin toimintakeskuksessa. Se kertokoon Nahr el-Baredin pakolaisten lisäksi raskaimman työtaakan kantavan BAS:n henkilökunnan tilanteesta. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1. Kartoitus evakossa olevista perheistä jatkui yhteistyössä muitten Palestiinalaisfoorumin järjestöjen kanssa.

 

2. Jaettiin 1.500 pakettia leipää.

 

3. Vastaanotettiin erilaisia lahjoituksia, kuten vaatteita, purkkiruokaa, kenkiä, shampoota, saippuaa ja puhdistusaineita, jotka oli lajiteltu pieniin paketteihin valmiiksi jakelua varten.

 

4. Keskuksen toimintoihin osallistuvien lasten määrä on lisääntynyt, koska lapset tuovat mukanaan ystäviään. Heidät jaettiin kahteen vuoroon: 260 lasta tuli aamuvuoroon ja 75 iltapäivällä. Taidevälineitten, lelujen ja opetuksellisten pelien tarve kasvaa. Kaikille lapsille tarjottiin ateria.

 

5. Psykiatri vastaanotti kuusi potilasta ja antoi heille tarpeellisen lääkityksen. Vastaava sosiaalityöntekijä kiersi kaikki klinikat Beddawin leirin alueella ja informoi potilaitten ohjaamisesta mielenterveysklinikalle.

 

6. Hammasklinikka vastaanotti 27 potilasta. Kolme heistä sai ensiapuluonteista hoitoa.

 

7. Kansalaisjärjestöjen foorumin kokous pidettiin vapaa-ajantoimintojen koordinoimiseksi. Päätettiin käyttää BAS:n keskusta elokuvien näyttämiseen lapsille. Ensi maanantaina Handicap International järjestää BAS:n keskuksessa 25 lapselle workshopin, jossa valmistetaan leluja ja nukkeja.

 

8. Virallisia tutkintoja varten opiskelevat nuoret tarvitsisivat kipeästi rauhallisen tilan opiskelua varten. Tämä järjestetään ensi tilassa BAS:n keskukseen.

 

9. Illalla pidettiin evaluaatiokokous, jossa käytiin läpi heikot kohdat ja vahvuudet sekä kuunneltiin ehdotuksia ja kommentteja.

 

Päivä muistuttaa pitkälti edellisen päivän 30.5.2007 toimintoja Beddawin keskuksessa. Ilokseni huomasin, että psykologi Jacqueline Saed Saba ei ollut työssä. Valtavan työurakkansa vuoksi hän olikin jo kipeästi lepopäivän tarpeessa. Vielä edellisenä päivänä hän oli tavannut 34 ihmistä ja lisäksi käynyt sairaalassa tapaamassa vaikeasti loukkaantunutta poikaa ja tämän isää.

 

Erikseen edellispäivästä voisi mainita, että lääkinnällisen tuen tiimi kävi kodeissa ja väliaikaisissa majoituspaikoissa antamassa tarvittavat lääkkeet ihoinfektioista ja täistä kärsiville. He antoivat myös ihmisille terveydellisiä ongelmia ehkäiseviä ohjeita.

 

Edellispäivän raportista kävi myös ilmi, että ihmisoikeusjärjestöt ovat tehneet alueella työtään. BAS:n Beddawin toimintakeskus vastaanotti Amnesty Internationalin, SHAHED:in (Palestinian Association of Human Rights) ja Human Rights Organizationin (minulle tuntematon) edustajat. He keräsivät tietoa tulituksen kohteiksi joutuneista siviileistä, kuolleista ja miten ja mistä syystä he olivat kuolleet sekä pommitetuista rakennuksista.

 

Monet Nahr el-Baredin perheet ovat lähteneet täyteenahdetusta Beddawin pakolaisleiristä edelleen muille Libanonin pakolaisleireille.

 

Eilispäivään 31.5.2007 mennessä Shatillan pakolaisleiriin Beirutiin oli tullut Nahr el-Baredista 157 perhettä. Lukumäärä on lisääntynyt joka päivä. Useimmat näistä perheistä asuvat sukulaisten luona. Muutamia tyhjillään olleita rakennuksia on avattu muitten käyttöön.

 

Vapaa-ajantoiminnat ja sadutus alkoivat 23 lapselle, jotka ovat iältään 7-12-vuotiaita. Lapsille tarjotaan myös ateria. Viisi lasta hyväksyttiin Shatillan toimintakeskuksen päiväkotiin. Lapsi, jolla oli kuulo- ja puhehäiriöitä, ohjattiin BAS:n Beirutin perheneuvolaan. Viralliseen tutkintoon valmistautuville nuorille järjestettiin tila, jossa he voivat opiskella rauhassa. Kahdeksan henkilöä, joilla oli terveydellisiä ongelmia ohjattiin lääketieteellistä apua tarjoavaan järjestöön. He saivat sieltä tarpeellisen lääkityksen.

 

Eilen saimme tietoa myös Bekaan laakson pohjoisosasta BAS:n Baalbekin keskuksesta 30.5.2007 tilanteen mukaan. Sinne al-Jalilin leirille oli asettunut 21 perhettä Nahr el-Baredista. Useimmat heistä olivat sukulaisten luona, kahdelle perheelle järjestettiin erityismajoitus.

 

Baalbekissa perheille on järjestetty vaatteita ja elämisen välttämättömyyksiä. Lahjoituksina on saatu mm. joillekin perheille lääkkeitä, vauvanvaippoja, juomavettä ja mehua lapsille. Lapsia on autettu UNRWA:n kouluihin. Palestiinalaisten ja libanonilaisten järjestöjen kesken pidettiin koordinaatiokokous ja tehtiin valmiussuunnitelma siltä varalta, että tilanne huononee ja Baalbekin alueelle tulee lisää perheitä Nahr el-Baredista.

 

Muille leireille sijoittuneista Nahr el-Baredin asukkaista ei ole näin tuoretta tietoa. Beit Atfal Assumoudin tiedottaja Hanan Masri totesi tänään, että eniten heitä on Bourj el-Barajnehin pakolaisleirillä Beirutissa.

 

Kirsti Palonen