Keräystili:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu

Sampo 800019-703530

Viitenumero 1588

Keräyslupa OKU 1378A

 

Tulitauko on kestänyt kolme päivää. Mielen rauhaa –keräys jatkuu. Avuntarve Libanonissa on edelleen suuri.

 

Alun perin käynnistimme keräyksen niiden palestiinalaispakolaisten auttamiseksi, jotka joutuivat hakeutumaan kodeistaan toisille pakolaisleireille turvaan pommituksilta. Hyvin nopeasti kävi selväksi, että leireille hakeutui turvaan myös köyhiä libanonilaisia, jotka olivat yhtä paljon tuen tarpeessa.

 

Aiemmissa blogimerkinnöissä on kuvattu, millä tavoin yhteistyöjärjestömme Beit Atfal Assumoud on auttanut pakolaisperheitä:

 

- tarjoamalla katon pään päälle, patjan lattialle ja puhtaat liinavaatteet niille, joilla ei ollut leireillä muuta turvapaikkaa

- jakamalla ruoka- ja hygieniatarvikkeita

- jakamalla raha-avustuksia perheille elämisen perustarvikkeiden hankkimiseen

- tekemällä kotikäyntejä perheisiin, jotka ovat ottaneet vastaan pakolaisia

- järjestämällä lapsille monenlaista toimintaa, jossa pyritään myös tarjoamaan mahdollisuus traumaattisten kokemusten prosessointiin

- järjestämällä pakolaisille tarpeellisia lääkityksiä ja terveydenhuoltoa

- osallistumalla kansalaisjärjestöjen koordinoituihin avustustoimiin

 

Aikaisemmat auttamistoimet jatkuvat, kunnes perheet ovat pystyneet palaamaan koteihinsa.

 

Samaan aikaan BAS:lla alkaa kuitenkin uusi avustusurakka. Aiemmin pakolaisina autetut perheet palaavat muuttuneisiin olosuhteisiin, useimmat palestiinalaisista omille pakolaisleireilleen Etelä-Libanoniin, useimmat libanonilaiset omiin koteihinsa Etelä-Libanonissa – tai kotinsa raunioille. Palaajat tarvitsevat jälleen avustusta päästäkseen uudelleen elämisen alkuun kodeissaan.

 

Keräystili:

Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu
Sampo 800019-703530    
Viitenumero 1588
Keräyslupa OKU1378A
 

Olemme nähneet kuvia palaajien autoista, joiden katoille on pakattu patjoja ja muita tarvikkeita. Palaajat ovat varustautuneet siihen, että omaisuudesta ei ole paljoakaan jäljellä ja ovat siksi ottaneet mukaansa pakopaikassa saamiaan tai hankkimiaan tarvikkeita. BAS arvioi jälleen avustustarpeet oman henkilökuntansa avulla.

 

Sen tiedämme arvioimattakin, että sodan  34 päivää ovat jättäneet ihmisten mieleen jäljet, jotka kirvelevät vielä pitkään ja perheet tarvitsevat edelleen pitkään psykososiaalista tukea. BAS on ollut erityisen huolissaan lapsista, ja sillä on käytettävissään kokenutta henkilökuntaa, joka on tottunut työskentelemään vaikeissa oloissa eläneitten lasten parissa.

 

BAS on jo tehnyt suunnitelman kuukauden kestävää psykososiaalista ensiapuohjelmaa varten. Sitä luonnehditaan psykososiaaliseksi ja terveydenhuollolliseksi avuksi 1000:lle Libanonin 34 päivän sodan traumatisoimalle lapselle. Kun perheet pääsevät palaamaan koteihinsa, he siirtyvät tämän auttamisohjelman hyödynsaajiksi.

 

BAS:n henkilökunta Etelä-Libanonissa Ein el-Helwehin (Saida eli Sidon) sekä Rashidiehin ja Bourj el-Shemalin (Sour eli Tyyros) pakolaisleirien toimintakeskuksissa on ollut koko 34 päivän ajan erittäin kovilla ja todennäköisesti kärsii tällä hetkellä voimakkaista stressi- tai traumaoireista. Psykologina olisin sitä mieltä, että he tarvitsisivat nyt tuekseen apuhenkilökuntaa, koska psykososiaalisen ensiapuohjelman keskeiset alueet ovat juuri heidän maantieteellisellä toimintasektorillaan. Oikeastaan BAS:n henkilökunta tarvitsisi itse tällä hetkellä oman heihin kohdistuvan avustusohjelmansa. Ainakin he ansaitsevat meiltä kaiken mahdollisen psyykkisen tuen ja mielellään myös taloudellisen tuen heidän hankkeilleen, jotta rahan hankkimisesta ei koituisi vielä ylimääräistä stressiä.

 

Keräystili:

 

Libanon / Psykologien Sosiaalinen Vastuu

Sampo 800019-703530

Viitenumero 1588

Keräyslupa OKU 1378A

 

Kirsti Palonen