Saavuin Beirutiin eilen illalla. Opposition mielenosoitusteltat olivat yhä paikallaan. "Kohta puoli vuotta", sanoi taksikuskini Ali. Valotaulun mukaan Haririn kuolemasta oli kulunut 810 päivää. Ali sanoi, että tilanne on rauhallinen. Ja taksikuskithan yleenbsä tietävät.

25-vuotiaan Ziad Qabalanin ja 12-vuotiaan Ziad Ghandourin sieppausta viime kuun 23. päivänä ja sitä seurannutta tappamista Ali pitää sukujen välisenä kostona. Myös The Daily Starissa, paikallisessa englanninkielisessä päivälehdessä surmien motiiveista kerrotaan samalla tavalla. Lähtökohtana ovat levottomuudet Beirutin arabiyliopistolla viime tammikuussa. 25.1. surmattiin Adnan Shamas, jonka suvun epäillään olevan kahden Ziadin kuoleman takana. Suku epäilee vanhemman Ziadin sekaantuneen Adnanin surmaamiseen.

Mutta tapahtumilla on myös poliittiset ulottuvuutensa. Osapuolet edustavat eri poliittisia ryhmittymiä. 12-vuotiaan pojan oletetaan joutuneen uhriksi, koska hänen isänsä on tunnettu edistyksellisen sosialistipuolueen kannattaja. Joka tapauksessa tällä hetkellä ei odoteta väkivaltaisuuksien lisääntyvän, mikä mahdollisuus oli esillä mediassa heti sieppauksen ja murhien jälkeen.

Matkalla lentokentältä hotelliini Hamran kaupunginosaan ehdin nähdä vain kolme sotilasta konekivääreineen. Yhtä monta näin jo samoin aseistettuina Charles de Gaullen lentokentällä Pariisissa.

Perjantai-ilta hotelli Mayflowerissa iku kuin ennen viimekesäistä sotaa. Ali ajaa yleensä pääoven eteen, mutta nyt hänen oli vaikea löytää paikkaa autolle läheltä hotellia. Oli perjantai ja Mayflowerin englantilaisen Duke of Wellington –pubin happy hour klo 19 – 21. Janoisten autot ympäröivät hotellia. Pubi oli tupaten täynnä. Tungoksesta ja/tai savusta kärsivät istuivat ulkona – tai sitten he halusivat nauttia lämpimästä kesäillasta.

Ainoa hyökkäys oli tullut torstaina Egyptistä. Alin musta auto oli harmaa, samoin Mayflowerin ympärille pysäköidyt kulkuvälineet. Syynä oli khamsin, Egyptistä puhaltanut tuuli, joka oli tuonut hiekkaa mukanaan. Tämänpäiväinen The Daily Star kertoi khamsinin tehneen vakavia tuhoja Etelä-Libanonin viljelyksille ja kasvitarhoille. Nimi khamsin tulee arabian sanasta, joka merkitsee 50:tä. Khamsin-tuuli puhaltaa yleensä noin 50 päivää. Onneksi en ole tehnyt siitä tänään havaintoja. Mutta vastapäisen talon parveketta siivoava nainen oli varautunut khamsinin hyökkäykseen peittämällä nenänsä ja suunsa pään ympäri sidotulla liinalla.

Muuten en ole tehnyt havaintoja mistään tavallisesta poikkeavasta. Parvekkeen ovi on auki. Ulkoa kuuluu sama kimeä häkkilinnun laulu, jota olen kuunnellut aina ensimmäisestä käynnistäni Libanonissa kymmenen vuotta sitten. Viereistä talosta kuuluu remontin melua. Yhden miehen jaloilla kulkeva kahvila kilistelee kuppeja. Autot ja mopot pörräävät ja tööttäävät. Moskeijasta kuuluu rukouskutsu. Tavallisia Hamran ääniä.

Kirsti Palonen